«Для людей, які працюють у «сірій зоні», мають бути встановлені спеціальні надбавки», — таку пропозицію висловив голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз на нараді з питань забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та громадян, які проживають на тимчасово окупованій території України. Під головуванням віце-прем’єр-міністра Павла Розенка нарада відбулась у Києві.
 

Порушене питання важливе для охопленої війною Луганщини. За нинішнього дефіциту управлінських, педагогічних, медичних кадрів у населених пунктах, прилеглих до лінії розмежування, заробітна плата поки що є чи не єдиним важливим стимулом, який може тримати людей на цих територіях. «Тож для таких категорій мають бути встановлені спеціальні надбавки за особливі умови праці. Ми не можемо створити там пустелю — це іміджева складова держави. Мешканці так званої сірої зони повинні мати особливий статус», — звернувся Юрій Гарбуз до учасників наради.
Під час обговорення проблем щодо забезпечення прав переселенців та громадян, які проживають на тимчасово окупованій території України, зокрема порядку перетину лінії розмежування, очільник області поінформував про перебіг ремонтних робіт на КПВВ «Станиця Луганська», а також окреслив найбільш болючі для Луганщини питання щодо реінтеграції ВПО до громад і забезпечення їх житлом. Адже сьогодні у Луганській області зареєстровано майже 300 тисяч переселенців.
Також були розглянуті питання реєстрації фактів народження та смерті на тимчасово окупованих територіях України та удосконалення механізму виплати пенсій і соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Луганська область.