У Львові в Дзеркальній залі Національного університету імені Івана Франка відбулося восьме засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом під співголовуванням Миколи Княжицького та Даріуша Розатті.

Відкриваючи засідання, на якому розглядали питання подальшого поглиблення відносин між ЄС та Україною, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко (на знімку) заявила: «Коли ми говоримо про імплементацію Угоди про асоціацію, важливо, щоб європейці побачили, як змінюється Україна в багатьох напрямках, починаючи від децентралізації і закінчуючи рішеннями, які ми прийняли в реформі сфер енергетики, екології, прав людини. Один із ключових моментів нинішньої зустрічі є акцент не лише на питаннях боротьби з корупцією, децентралізації, реформ в інших сферах, а й питаннях захисту прав людини, зокрема захисту прав меншин. Це дуже важливо, наприклад, щодо мови чи щодо отримання освіти. Ми дуже цінуємо, що спільно з європейськими колегами зможемо переконатись, що Україна, як багатонаціональна країна, повністю забезпечує права нацменшин, але при цьому захищає право українців на розвиток мови і щоб українська мова змогла повноцінно функціонувати у всіх державних інститутах».
Співголова Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС Микола Княжицький наголосив, що приємно зустрічати у Львові колег з Європарламенту, та підкреслив, що Україна робить усе, щоб наше наближення і наша інтеграція були об’ємними і привели до нашого членства в ЄС.
Даріуш Розатті, співголова ПКА Україна — ЄС, зупинився на основних питаннях, які слід розглянути за участю народних депутатів України та представників Європарламенту. Це економічні, соціальні проблеми, про міжнародну допомогу Україні, зокрема, у боротьбі з агресією на сході, а особливо — що потрібно зробити для імплементації Угоди про асоціацію.
Такі зустрічі відбуваються двічі на рік, цього разу в найбільш проєвропейському регіоні, наголосив голова ОДА Олег Синютка. Цей регіон, у якому найбільша кількість мешканців бачить своє майбутнє в Північноатлантичному оборонному альянсі, стане добрим майданчиком, який демонструє, що виконання Угоди про асоціацію з ЄС набирає темпів.
В обговоренні актуальних питань узяв участь і голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, який зупинився на пілотному проекті ЄС для розвитку Карпат. Чотири карпатські області, найближчі до Європи географічно, готові інституційно грати за правилами ЄС. 
Олександр Ганущин попросив народних депутатів, щоб під час розгляду бюджету на 2019 рік були враховані кошти для співфінансування проектів транскордонної співпраці.
У ратуші міський голова Львова Андрій Садовий з учасниками делегацій обговорив процес проведення реформ у країні, особливості децентралізації, виконання Угоди про асоціацію, поділився досвідом розвитку туристичної галузі.
У рамках проведення восьмого засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС, яке після Львова було продовжено в Івано-Франківську.
За результатами восьмого засідання ПКА народні депутати та європарламентарії ухвалили заключну заяву та рекомендації.

Львів.