Президент Косово Хашим Тачі поскаржився на те, що західні партнери країни так і не змогли переконати владу Сербії визнати незалежність Приштини. А також не можуть дати жодних гарантій, що зроблять це в недалекому майбутньому. На своїй сторінці в соціальних мережах, як повідомляє македонське інформаційне агентство МІА, Тачі зазначив, що відмова Сербії визнавати незалежність його країни є основною перешкодою на шляху до євроатлантичної інтеграції.

Президент Косово знову повторив стару істину, що відносини між сусідніми країнами можна нормалізувати лише за однієї умови -- обидві сторони повинні піти на розумний компроміс. Хашим Тачі нагадав про свою пропозицію щодо коректування кордону з Косово. На його думку, цей процес має включати в себе приєднання до Косово трьох південних сербських громад, розташованих у Прешевській долині, де переважно проживає албанське населення.  Він зауважив, що ця пропозиція спричинила величезний "галас і ненависть" як у Приштині й Белграді, так і в багатьох європейських столицях, але ніхто дотепер ще не запропонував раціональних контраргументів цій ідеї.

Найцікавіше, що цю пропозицію президента не підтримав навіть прем'єр-міністр Косово Рамуш Харадинай. На засіданні Комісії зі складання договору про стабілізацію і асоціацію, до якої входять депутати косовського і європейського парламентів, він заявив, що будь-яке згадування про кордони веде регіон у трагічне минуле з безліччю людських жертв. Прем'єр Косово висловив сподівання, що мирний договір із Сербією все-таки буде укладено. 

На заяву Хашима Тачі з колоритною тирадою відгукнувся також віце-прем'єр і міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич. На прийомі в посольстві Греції у Белграді він заявив журналістам: «Вони хочуть отримати від нас Прешево й Буяновац. Дуже розумні. Чи знаєте, коли Косово й Метохія ввійдуть в ООН і їх визнають самостійною державою? Коли на вербі виросте виноград».

Дачич повідомив, що Сербія кожного дня одержує з Косово заклики (з урегулювання ситуації. -- Ред.), які далекі від реальності. І нагадав про одну таку пропозицію Приштини: визнати незалежність Косово в обмін на отримання сербськими громадами в північній частині країни обмеженої автономії в керуванні. На думку першого дипломата Сербії, це неприпустимо.

Раніше президент Сербії Александр Вучич також заявив, що Белград і Приштина дуже далекі від урегулювання спірних питань.