До обласного Будинку дитини у Сваляві завітали перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, голова Свалявської райради Мирослава Ливч і очільниця управління освіти, молоді та спорту Мукачівської РДА Світлана Кешеля. Приїхали на прохання головного лікаря дитячого закладу Володимира Бейреша. Він просив допомогти в забезпеченні малюків найнеобхіднішим.

— Вихованці сиротинця потребують не лише особливої уваги з боку педагогів, а й належного утримання. І хоча продукти, плата за комунальні послуги — за рахунок обласного бюджету, не менш необхідні памперси, мийні засоби, одяг, — розповідає головний лікар Володимир Бейреш. — Понад три тисячі памперсів щомісяця — стільки потребують 14 груп, у яких нині живуть та виховуються 92 дитини від народження до 3 із половиною рочків.
А ще за останні чверть століття тут державою не збудовано нового дитячого майданчика, не закуповували й сучасний інвентар. Дах дитбудинку протікає після тривалих дощів, внаслідок чого стіни пліснявіють, а ремонтувати немає за що через брак належного фінансування.
Йосип Борто особисто проінспектував умови проживання діток, відвідавши кілька груп, поспілкувався з малечею (на знімку) та колективом дитбудинку. Також оглянув подвір’я й переконався, що тут дуже потрібні сучасні дитячі ігрові майданчики і спеціальний дашок на дрова. Хоча адміністрація щороку в документах, адресованих департаменту охорони здоров’я ОДА, вказує свої потреби, там чомусь ці пропозиції не вносять до відповідних обласних програм. У результаті профільна комісія з питань охорони здоров’я облради не володіє цією інформацією, тому заклад і далі потерпає.

Такий стан справ обурив Йосипа Борто, і він запропонував головному лікарю сиротинця офіційно звертатися до керівництва облради та профільної комісії, а він зі свого боку лобіюватиме інтереси дитбудинку.
— Обіцяю повну підтримку у вирішенні проблем дитячого закладу, зокрема, у виділенні коштів на зведення даху для зберігання дров, а також за змогою — забезпечити сиротинець іще одним мікроавтобусом, — запевнив Йосип Йосипович. — Загалом скажу так: відвідавши обласний дитбудинок у Сваляві, пересвідчився в тому, що малеча, яка належить до найбільш незахищеної категорії населення, — у надійних руках, діти оточені турботою та любов’ю.
Голова Свалявської райради Мирослава Ливч уже кілька років поспіль навідується в цей дитячий будинок з меценатською місією. Хто-хто, а вона точно знає, як кожна дитина сиротинця потребує щоденної турботи та материнської любові, заслуговує на теплу домівку та щасливе майбутнє. Тож деякі труднощі дитячого закладу лягають на плечі очільниці району, яка активно шукає інвесторів та меценатів і залучає їх до вирішення нагальних проблем.
— Разом ми зможемо подарувати діткам, покинутим батьками, по маленькому диву. Тож будьмо добрими і щирими, приносьмо частинку серця цим сиріткам, — закликає Мирослава Ливч усіх небайдужих.

Свалява
Закарпатської області.

Фото прес-служби облради.