Стиль життя впливає на його якість і тривалість. Головні причини, які підвищують ризик передчасної смертності глобально, це високий кров’яний тиск, куріння, високий рівень глюкози в крові, малорухливий спосіб життя, надмірна вага та ожиріння. В комплексі з генетичними факторами вони провокують смертельні хвороби: серцево-судинні, онкологічні, аутоімунні, порушення психічного здоров’я та деменцію.
Найнадійніший та найдоступніший шлях для запобігання цим хворобам — здоровий спосіб життя. Насправді це досить складно і потребує чимало часу, особливо якщо доводиться кардинально змінювати звички. Процес вимагає великої уваги і самодисципліни. Ось кілька порад, які допоможуть перейти на здоровий спосіб життя.

Плануйте

Спершу ретельно проаналізуйте й детально розпишіть: від яких звичок хочете позбутися; які нові й корисні запровадити. Складіть план, розподіліть цілі на реальні і послідовні етапи. І дійте за планом! Ідея полягає в тому, щоб кожен етап був підготовкою до наступного. Не хапайтеся за все одразу, не поспішайте і не пропускайте етапи. І пам’ятайте, що дотримання хоча б однієї здорової звички збільшує тривалість життя на 2 роки! Тож починайте.

Визначайте конкретні завдання

Досягти мети легше, якщо є чітке формулювання, як-от: «Займатись спортом 30 хвилин щодня», а не просто «Займатись більше спортом». Кількість завдань також має бути адекватною, адже дуже легко перевантажити силу волі та зневіритись.

Ставте позитивні цілі

Найменш дієвими є підходи, які ґрунтуються на негативних стимулах. Тому науковці вказують, що довготривалі зміни найбільш ефективні, якщо підтримуються позитивним налаштуванням. Будь-яка зміна способу життя має бути значущою та приємною, тож слід уникати формулювань «добре» чи «погано».

Слідкуйте за настроєм

Вміння опанувати стрес та поганий настрій дуже важливе для успіху. Адже ми схильні переїдати, якщо нервуємо. Це може стати на заваді на шляху до здорового харчування та правильного режиму дня.
Якщо у вас ніяк не виходить змінювати свій спосіб життя, проконсультуйтеся з фахівцем. Лікар допоможе проаналізувати ваші звички, дасть пораду та підтримає в ризикованих ситуаціях.

За матеріалами МОЗ.
Мал. Миколи КАПУСТИ.