За даними штабу ООС, російсько-окупаційні війська протягом доби (станом на 19.09) 25 разів відкривали вогонь по позиціях українських військ, використовуючи озброєння, заборонене Мінськими домовленостями. Зокрема, потужного обстрілу з мінометів калібру 120 мм і 82 мм зазнали позиції Об’єднаних сил на світлодарському напрямку в районі Луганського.
І хоча останнім часом на передовій спостерігається відносний спад вогневої активності противника, Москва готова розпалити вогонь війни на південному сході України з новою силою. Так, цілком ймовірно, Кремль спробує скоригувати українські вибори на свою користь за допомогою загострення ситуації на Донбасі, стверджує координатор групи «ІС» Костянтин Машовець.
Говорячи про застосування РФ військової сили на стратегічному рівні, експерт звертає увагу на три аспекти: дозоване й обмежене за масштабами й інтенсивністю її використання, титанічні зусилля Кремля з маскування й приховування своєї прямої участі в агресії, зміщення акцентів агресії від загострення на фронті до внутрішніх і зовнішньополітичних важелів впливу, до інформаційно-психологічних і фінансово-економічних форм.
Машовець зазначає, що в нинішній стратегії Кремля, головною проміжною метою якої є зміна керівництва «київської хунти», усі ці елементи так чи інакше доповнюються військовим фактором. І у вирішенні завдання з дискредитації нинішнього, «дуже незручного для Москви», керівництва нашої країни напередодні виборів виграшним може стати провальний наступ чи взагалі будь-яка значна поразка українських сил на Донбасі. «Ось звідки всі ці ворожі «пробні наступи» в районі Жолобка — Кримського, обстріли поблизу Маріуполя, Авдіївки та спроби спровокувати Об’єднані сили на чергову ескалацію бойових дій. Агресорові необхідне військове загострення, щоб використовувати його у внутрішньополітичній українській боротьбі за владу», — резюмує аналітик.