У комітетах Верховної Ради України

Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики провів Міжнародну конференцію «Реформування системи банкрутства в Україні з огляду на кращі світові практики — детонатор інвестиційного буму та економічного прориву». Захід відбувся за участі народних депутатів України, представників уряду, Світового банку, Міжнародного валютного фонду, Проекту ЄС ПРАВО-Justice та громадських організацій, провідних світових експертів.

Міністр юстиції Павло Петренко, голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, голова Офісу Національної інвестиційної ради при Президенті України Юлія Ковалів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук повідомив, що Верховна Рада прийняла в першому читанні Кодекс України з питань банкрутства, який складається із чотирьох книг, на базі комітету створено робочу групу для опрацювання кодексу до другого читання. Вже надійшло понад 1300 поправок  до законопроекту на стадії другого читання, більшість із них враховано. Але на попередній сесії було прийнято рішення  не квапитися із ухваленням закону, щоби якомога більше фахівців та експертів долучилися до його обговорення.
За підсумками конференції буде сформовано пропозиції, і на наступному пленарному тижні комітет затверджуватиме фінішну редакцію законопроекту, а парламент розглядатиме проект Кодексу банкрутства в другому читанні у другий пленарний тиждень жовтня.
За оцінками фахівців, у разі прийняття Кодексу з питань банкрутства він підвищить рейтинг України в інвестиційних рейтингах, зокрема, може підняти на 10 пунктів місце нашої держави в рейтингу Світового банку «Doing Business». У даному законопроекті врегульовано, зокрема, й таке болюче питання, як банкрутство фізичних осіб.
Міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що Кодекс з питань банкрутства є системним законопроектом і стосується понад трьох мільйонів підприємців, котрі нині працюють в Україні. Ця проблема не просто назріла протягом багатьох років. За словами міністра, нині середня тривалість процедури банкрутства в Україні за чинним законодавством триває близько трьох років, тоді як у розвинутих країнах не перевищує півтора року.
Підприємству, яке заходить у процедуру банкрутства, це коштує близько 42% вартості всього майна, тоді як у цивілізованих країнах, де реформовано законодавство з питань банкрутства, вартість процедури банкрутства не перевищує 8—9%. У разі банкрутства підприємства кредитор повертає собі не більше 8% боргу, а 92% боргу втрачається або списується.
Над розробкою кодексу працювала робоча група за участі представників парламенту, уряду, експертів та громадськості. Основні новації — він прибирає непотрібні бар‘єри як для боржника, так і кредитора у відновленні платоспроможності, передбачає можливість примирення між кредитором та боржником через процедури санації та мирову угоду. Цілковита новела — введення в українське правове поле інституту відновлення платоспроможності фізичних осіб—громадян України, котрі не є підприємцями, взяли споживчий кредит чи іпотеку, але стали жертвою економічної кризи і наразі залишилися сам на сам зі своїми проблемами, непогашеними кредитами. «Держава надасть легальний правовий механізм і спеціальну процедуру відновлення платоспроможності для громадянина», — наголосив П. Петренко.
Законопроект розміщено на сайті парламентського Комітету з питань економічної політики, де з ним можуть ознайомитися всі зацікавлені.