Ужгород:

Із п’ятниці й до пізнього недільного вечора один з найстаріших обласних центрів — Ужгород — відзначав уже 1125-ту річницю свого заснування. Із днем народження його приїхали привітати численні закордонні делегації та гості з українських міст.

Привітав городян і Голова Верховної Ради Андрій Парубій: «Ужгород —невід’ємна частка душі України, джерело духовності й культури нації, місто, де повсякчас дбають про збереження і примноження неоціненної національної спадщини, край із величною історією й славним сьогоденням — такою знають перлину нашого Закарпаття».
Програма святкування була надзвичайно насичена. Сцену на Театральній площі заполонили вихованці дитячої театральної студії «Бавка»: маленькі ремісники, торговці, пекарі, шевці, тобто — головні рушії історичного прогресу. До них вийшов Ліхтарник, який колись ходив Ужгородом і запалював гасові ліхтарі. Усі присутні разом «помандрували» містом та ближче познайомилися з його будівлями, видатними мешканцями, зокрема з відомою та найсильнішою людиною в світі у 20—30-х роках ХХ століття закарпатцем Іваном Фірцаком-Кротоном, шлях якого до європейського визнання почався саме з Ужгорода...
Чимало раритетних експонатів зі збірки родини народного артиста України та Вірменії Сергія Параджанова представляли на виставці «Імпресія дотику». Адже творець всесвітньо визнаного шедевру — кінострічки «Тіні забутих предків» — жив у садибі співавтора сценарію фільму, ужгородця, Шевченківського лауреата Івана Чендея.
Відбувалися також численні спортивні змагання й нічний забіг із факелами.
Чудовий концерт дав Український аматорський хор «Карпати» зі словацького міста Кошице. Його засновником, мистецьким керівником і диригентом є уродженець Ужгорода Левко Довгович. Тож над містом лунали «Дай же, Боже, добрий час», «На Тарасовій горі», «Коли муровали білу Маковицю», «Реве та стогне Дніпр широкий» та інші твори.
Літератори вперше спромоглися на поетичний турнір «Ужгородський Парнас» і кажуть, що він стане традиційним.
А в Горянській ротонді — найстарішій святині Закарпаття — до 1125-ї річниці з часу першої писемної згадки про місто провели святкову Літургію (на знімку).

Традиційно молилися за добробут та процвітання Ужгорода, усіх його жителів, воїнів, які захищають нашу державу, за мир в Україні.
У старовинному середмісті розмістилася приваблива локація — «Солодка вулиця» з широким асортиментом смаколиків. Гудів-веселився святковий ярмарок на вулиці Льва Толстого. Свої товари привезли винороби, виробники сиру, бриндзи, ковбас та іншої м’ясної продукції, пасічники, продавці сувенірів, саджанців, овочів-фруктів. Словом, місто — а лагідна тепла погода сприяла — свій ювілейний день народження відсвяткувало по-закарпатськи щедро, широко і з розмахом.

Фото надано міськрадою.