Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу через збиття військового літака Іл-20 біля берегів Сирії, йдеться у повідомленні на сайті відомства. «На місці інциденту разом з представниками Міноборони РФ працюють слідчі та криміналісти Слідчого комітету Росії. Встановлюються усі обставини та причини того, що сталося», — заявили у Слідкомі РФ.
Нагадаємо, ввечері 17 вересня російський військовий літак Іл-20 з 15 військовими на борту зник над Середземним морем за 35 кілометрів від узбережжя Сирії. Згодом стало відомо, що літак було збито зенітним ракетним комплексом С-200, що належить сирійській системі ППО. Однак Міноборони РФ в інциденті звинуватило Ізраїль.  Як заявив офіційний представник відомства Ігор Конашенков, російським літаком прикривалися винищувачі F-16 Ізраїлю, які завдавали авіаударів по цілях у провінції Латакія, повідомляє ТАСС. Він додав, що ізраїльські літаки завдавали ударів у районі міста Латакія і навмисно створили небезпечну ситуацію для надводних кораблів і повітряних суден, що перебували в цьому районі. Він додав, що Москва розцінила дії Ізраїлю як ворожі і залишає за собою право на дії у відповідь.
У свою чергу Ізраїль поклав повну відповідальність за збиття російського літака в  Латакії на уряд Башара Асада, йдеться у заяві Збройних сил Ізраїлю, опублікованій у Твіттері. Єрусалим також вважає Іран і терористичну організацію «Хезболла» відповідальними за цей нещасний випадок і зауважує, що в ніч на вівторок їхні винищувачі були націлені на об’єкт сирійських збройних сил. Була інформація, що саме з нього мали передати системи для виробництва летальної зброї «Хезболлі» від імені Ірану. Цю зброю планувалось використати для нападу на Ізраїль, заявили в ЗС. «Ізраїль буде ділитись всією відповідною інформацією з російським урядом для розгляду інциденту та підтвердження фактів у цьому розслідуванні», — йдеться у повідомленні.
Президент РФ Володимир Путін заявив, що Москва у відповідь на збиття російського літака зробить «кроки, які помітять усі». «Що стосується дій у відповідь, то вони будуть спрямовані на додатковий захист наших військовослужбовців, наших об’єктів у Сирійській Арабській Республіці. Це будуть такі кроки, які помітять всі», — зазначив він в ефірі російських телеканалів. Водночас Путін попросив не порівнювати загибель Іл-20 зі знищенням російського Су-24, який було збито турецькими військовими в листопаді 2015 року. «Це все-таки інша ситуація», —сказав він. На його думку, тоді турецький винищувач «свідомо збив російський літак».