Громада міста Борислава на чолі з міським головою Ігорем Яворським закликає негайно провести аудит екологічної ситуації в місті і на його основі розробити програму фінансової підтримки Борислава для подолання наслідків тривалого нафтовидобутку. На цьому представники громади наголосили на спільному брифінгу із заступником Голови Верховної Ради Оксаною Сироїд (на знімку) та головою фракції «Самопоміч» Олегом Березюком.

За словами О. Сироїд, держава складається з території, людей, ресурсів і влади. «На жаль, у 1990 роках у нас були відібрані і ресурси, і влада. Неефективне управління ресурсами призводить до того, що люди не мають можливості жити в достатку та безпеці», — сказала вона, додавши, що ситуація у Бориславі — яскравий того приклад.
Власне, промисловий нафтовидобуток розпочався у Бориславі ще 160 років тому. Здавалося б, місто має розкошувати, проте реальність зовсім інша, зауважив Ігор Яворський.
Нині у ньому майже зруйнована інфраструктура, проблеми з еколо-гією, здоров’ям місцевих мешканців. А все тому, що теперішній суб’єкт господарювання на території бориславського родовища — ПАТ «Укрнафта» — проводить політику цент-ралізації, яка шкодить громаді.
«Зрозуміло, що підприємство намагається зменшити витратну частину і водночас прагне збільшити прибутки. Але Борислав — єдине місто в Європі, яке розташоване безпосередньо на нафтовому родовищі. Тому не можна використовувати стандартні підходи для розв’язання його проблем», — наголосив міський голова, додавши, що на першому місці повинні бути питання життя і здоров’я місцевих мешканців, екології, а вже потім — економіка.
«Нині місто перебуває у край критичному екологічному стані. Вся центральна частина у небезпеці, бо в колодязях каналізаційних мереж є небезпечна концентрація газу. І цей газ не побутового характеру. Це супутній продукт видобутку нафти. Тому ми просимо про допомогу всіх, хто має силу, владу і може допомогти нашому місту. Маємо негайно провести аудит екологічної ситуації у Бориславі. І на основі отриманих даних розробити програму фінансової підтримки міста для подолання наслідків тривалого нафтовидобутку», — констатував міський голова.

Вл. інф.