У Болгарії не дуже багато православних середньовічних монастирів, які добре збереглися до нашого часу. Один із таких -- Роженський,  розташований за п'ять кілометрів від найменшого міста Болгарії Мелника, що славиться своїми крейдовими горами й чудовими винними погребами.

Згідно із стародавніми рукописами монастир було побудовано ще в 890 році. Зовні він нагадує середньовічну фортецю у формі неправильного шестикутника. Його стіни здаються неприступними. У внутрішньому дворі є триярусні жилі корпуси з галереями, в них -- келії ченців. Але в наш час чоловіки лише у виняткових випадках ідуть до монастиря. Роженський -- не виняток. Десь два роки тому під час відвідування цього монастиря поцікавився у священика: «Скільки послушників живе в ньому?» Відповідь здивувала: «Лише один».

Популярні міфи, що в церкві Різдва Богородиці є багато чудодійних ікон, котрі допомагають людям у біді. Але в церкві для поклоніння виставлена копія чудотворної ікони  Святої Богородиці Вратарниці, оригінал якої перебуває в одному з афонських монастирів. Вона була створена в 1790 році ченцем Яковом Іверським і оздоблена освяченим металом. Богородицю на ній оточують композиції із зображенням чудес зцілення. Ось чому в монастир 7 вересня, напередодні храмового свята -- Різдва Богородиці, з'їжджаються сотні вірників, щоб переночувати в ньому, сподіваючись позбавитися недуг.

Поширені чутки, що в Роженському монастирі зберігаються не тільки історичні документи, а й цінності. Очевидно, це й вирішили перевірити невідомі, які пізно ввечері увірвалися в монастир, зв'язали священика й почали копати яму під однією з ікон. Як повідомив болгарським журналістам мер міста Сандански Кирил Котев, поліція якого займається розслідуванням справи про напад на святу обитель, зловмисників було шестеро. Двоє стояли на вході до монастиря, а решта копали яму й ретельно обшукували приміщення церкви. Через 15--20 хвилин невідомі, прихопивши телефон священика, залишили монастир. Слідчі вважають, що грабіжники діяли на замовлення. Їх не зацікавили ні цінні ікони, ні скриньки з  пожертвуваннями відвідувачів.

Поки не відомо, що вони шукали й що їм удалося забрати. Але в монастирі є кілька відеокамер, записи яких зараз вивчають слідчі. Як повідомив мер Сандански, камери зафіксували й обличчя двох грабіжників, яких уже оголосили в розшук. Можливо, після затримання і стане ясно, що вони шукали у святій обителі й чому вторглися до неї після святкування Різдва Богородиці.