Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. 1-й тур. 19 вересня.

Група Е. «Аякс» (Нідерланди, Амстердам) — АЕК (Греція, Афіни). 3:0. «Бенфіка» (Португалія, Лісабон) — «Баварія» (Німеччина, Мюнхен). 0:2.
Група G. «Вікторія» (Чехія, Пльзень) — ЦСКА (РФ, Москва). 2:2. «Реал» (Іспанія, Мадрид) — «Рома» (Італія). 3:0.
Група H. «Валенсія» (Іспанія) — «Ювентус» (Італія, Турин). 0:2. «Янг Бойз» (Швейцарія, Берн) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 3:0.
Група F. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Ліон» (Франція). 1:2.

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Гоффенгайм» (Німеччина). 2:2. Голи: Гріллич, 6, Ісмаїлі, 27, Нордтвейт, 38, Майкон, 81.

«Шахтар»: П’ятов, Бутко, Хочолава, Ракицький, Ісмаїлі, Степаненко, Патрік (Майкон, 76), Марлос, Тайсон, Болбат (Коваленко, 57), Мораес. Тренер — Паулу Фонсека.
«Гоффенгайм»: Бауманн, Нордтвейт, Фогт, Пош, Кадержабек, Гріллич, Шульц, Біттенкур (Демирбай, 64), Солої (Цубер, 75), Жоелінтон, Крамарич (Нелсон, 85). Тренер — Юліан Нагельсманн.

Рефері — Якоб Кеглет (Данія).

Харків. ОСК «Металіст». 28 336 глядачів. 19 градусів.
«Шахтар» не зміг виграти перший із останніх п’яти матчів Ліги чемпіонів на своєму полі. Хоча і цього разу від нього чекали тільки перемоги. І не безпідставно, бо наш чемпіон має більше європейського досвіду, ніж «Гоффенгайм». Але в очній зустрічі з німцями «гірники» були в ролі наздоганяючих. Причому двічі.
Уже на 6-й хвилині матчу вони пропустили перший гол, а незадовго до перерви, встигнувши відігратися, отримали і другий. І якщо Гріллич вразив ворота П’ятова в красивій атаці, ефектно підсікши м’яча, то Нордтвейт відзначився завдяки помилці Андрія.
Врятуватися від поразки донеччанам вдалося лише наприкінці зустрічі, коли вийшов на заміну Майкон і розкішним ударом здалеку зрівняв рахунок. Після цього «гірники» навіть мали шанс вийти вперед, але саме нічия, мабуть, закономірний результат такого поєдинку.
У першому таймі кращий вигляд мав представник Бундесліги, а після перерви господарі перехопили ініціативу. Варто також віддати належне тренеру «Шахтаря»: заміни Паулу Фонсеки зіграли відчутну роль у порятунку команди від поразки.
Разом із тим ні португалець, ні його німецький візаві не можуть бути повністю задоволені результатом. Обидва налаштовувалися на перемогу і сподівалися на неї до останнього. Не тільки з максималістських міркувань, а й з турнірної точки зору: боротьба за два перші місця в цьому квартеті, либонь, буде дуже напруженою аж до заключного туру.
Ми не обмовилися, сказавши і про перше місце, яке ще до початку групових змагань багато хто віддавав «Манчестер Сіті». Але в турнірному житті не все так просто. І свідчення цього — поразка фаворита на своєму полі. Підопічні Госепа Гвардіоли повністю провалили перший тайм. І два м’ячі пропустили внаслідок грубих помилок. Сам тренер грою не керував, а через дискваліфікацію змушений був спостерігати за подіями на полі з трибуни.
Одне слово, це лише початок, а попереду багато подій, цікавих протистоянь і несподіванок.

***

Відбуваючи додому, футболісти і тренери «Гоффенгайма» на своїй сторінці у Твіттері подякували Україні за гостинність.