Україна домовилася з МВФ про поступове підвищення тарифу на газ для населення до рівня імпортного паритету до 2020 року. Про це днями заявив голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв, передає «Інтерфакс». Він зазначив, що темпи подорожчання дискутуються. «Є попередній компроміс, якого уряд досяг (з МВФ. — Pед.)», — розповів глава «Нафтогазу».

Раніше експерти припускали, що тарифи для населення зростуть у два етапи. Цьогоріч — до 25 відсотків і наступного — до 15. Такої само думки дотримується й директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, який, утім, критикує такі кроки уряду. За його словами, списування вини у цій справі на МВФ є лукавством. «Насправді вимога Фонду полягає у тому, щоб знищити перехресне субсидіювання, тобто різні ціни на газ для населення та промисловості. Саме це породжує величезні корупційні схеми», — пояснює експерт.
Що стосується вимоги європейського паритету на газ, то це, на думку Олександра Сергієнка, питання спірне й другорядне. «Говорити про це варто було б тоді, коли у нас був паритет по інших статтях, приміром по доходах. У нас населення глибоко бідне. За даними Держкомстату, українці витрачають понад 50 відсотків на харчування та ліки. Натомість у Європі сім’я вважається бідною, якщо вона витрачає (на ці потреби, — Ред.) більше 10 відсотків доходів. Якщо у нас до цих витрат додати ще й вартість комуналки, я її оцінюю у 35 відсотків сімейного бюджету, то на все інше (освіту, відпочинок, культуру) залишиться 15 відсотків», — каже експерт.
Тож подальше зростання сум у платіжках призведе, на його думку, до ще більшої заборгованості. Якщо 2015 року населення за житлово-комунальні послуги заборгувало 8,8 млрд грн, то на початку 2018-го — ця цифра перевалила за 40 млрд гривень. Олександр Сергієнко наголошує, що вже сьогодні найбільше боргів населення (86 відсотків) формує газо- та теплопостачання, тож якщо його вартість ще більше зросте, то це спричинить ще більші неплатежі. Експерт пророкує, що заборгованість зросте до 50 млрд грн.
На його думку, виходом із ситуації було б вирівняти ціни за газ, але не шляхом збільшення вартості тисячі кубометрів для населення, а зниження ціни на газ для промисловості.

ДОВІДКОВО

«Нафтогаз» постачає газ побутовим споживачам за 6 958 грн за тис. куб. м (з ПДВ, вартістю транспортування і націнкою постачальника). Для промисловості — за 12,2 — 13,3 тисячі грн за тисячу куб. м.