Неможливо побудувати міцну промисловість та міцну економіку, якщо постійно купувати іноземну продукцію. Імпорт — це мінус для валового внутрішнього продукту, мінус для платіжного балансу, мінус кількості робочих місць та замовлень для вітчизняних підприємств. Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, виступаючи під час круглого столу «Проблеми реформування ОПК України. Шляхи та можливості реалізації реформи», який організував Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння.

За його словами, якби одночасно розвивати власну промисловість та озброювати армію, і це питання вирішити на рівні держави і в розумний спосіб, «то, крім продукції, ми б отримали розвиток технологій, посилення наших позицій у світі, нові робочі місця і навіть створення нового інвестиційного клімату, тому що це замовлення для десятка українських підприємств, а сьогодні ці кошти на вагу золота».
Віктор Галасюк зауважив, що системне і розумне імпортозаміщення є одним із механізмів розвитку національного виробництва і національного розвитку загалом.
«Я хочу наголосити на можливості невідкладного прийняття парламентом закону «Купуй українське, плати українцям!», який уже практично підготовлений до другого читання спільно з профільними асоціаціями роботодавців, промисловців, підприємців», — додав він.
Глава профільного парламентського комітету зазначив вплив промислового лобі у Верховній Раді, яке вибороло надзвичайно важливі речі, в тому числі і для українського військового промислового комплексу. «Перш за все я кажу про скасування ліцензування таких видів діяльності, як розроблення, виготовлення, ремонт, утилізація, реалізація озброєння, військової техніки, зброї та боєприпасів до неї», — пояснив В. Галасюк.
«На самому початку каденції ми прийняли новий закон про ліцензування. Ми провели таку поправку, якою скасували ліцензію, і завдяки цьому десятки українських підприємств приватного сектору економіки отримали ринок, з’явилася здорова конкуренція, розвиток у цій сфері,  і це не раз відзначалося на заходах та галузевих зібраннях. Нам це вдалося зробити, але після цього уряд декілька разів намагався повернути це ліцензування. Та наш комітет не дозволив це зробити», — додав політик.
Він вважає позитивним той факт, що на сьогодні дедалі більше людей підтримують лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності у сфері військово-промислового комплексу, та має намір об’єднати зусилля в парламенті для того, щоб вирішити ці завдання.
«Якщо ми сьогодні маємо таку величезну проблему, як військова агресія проти України, то нам треба навчитися та знайти шляхи використання і одночасного посилення нашої обороноздатності як важеля розвитку української промисловості та економіки. Для реалізації таких планів має бути орган, який цим опікується. Тут можливі різні конфігурації, тому що, наприклад, Комітет з питань промислової політики та підприємництва нещодавно рекомендував парламенту прийняти постанову про створення Міністерства промисловості та інновацій України. Ми хочемо, щоб в уряді був голос української промисловості, в тому числі військово-промислового комплексу. Це дасть змогу інституційно відстоювати правильний шлях розвитку країни. Нам потрібно, щоб в уряді був сильний «адвокат», апологет розвитку української промисловості, а ОПК — це одна з таких стратегічних сфер і напрямів», — підсумував Віктор Галасюк.