Головною темою чергового раунду переговорів у форматі ТКГ у Мінську, що відбулися 19 вересня, були вибори на Донбасі. За словами Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірини Геращенко, наша делегація жорстко порушила питання про неприпустимість фейкових виборів на окупованих територіях Донбасу, намічених кремлівськими кураторами на 11 листопада. Таке «волевиявлення» не відповідає українському законодавству й Мінським угодам. Київ наполягає на своїй позиції: вибори можуть відбутися тільки за українськими законами, з українською ЦВК, з українськими політичними партіями, українськими медіа й міжнародними спостерігачами. «Мої колеги по мінських групах звернулися до росіян з вимогою дати оцінку нелегітимним спробам проведення нелегітимних виборів, засудити їх привселюдно й зупинити процес підготовки фарсу», — написала Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.


Вона звернула увагу на позицію РФ (яка офіційно заявляє про те, що «их там нет»), озвучену постпредом Росії в ТКГ Борисом Гризловим з обмовкою за Фрейдом: «Ми маємо навести там лад і провести там вибори!»
Українська сторона закликала РФ відмовитися від рішення проводити в листопаді вибори в ОРДЛО, бо це зведе нанівець усі зусилля з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.
Як зазначила у своєму коментарі Ірина Геращенко, у Мінську обговорювали заблокований бойовиками КПВВ «Золоте», підсумки візиту координатора ОБСЄ Фріша на Донбас. Українська сторона вимагає відвідати всіх зазначених у списку, складеному Києвом, заручників, до яких бойовики не допустили координатора. «Ще раз озвучили готовність передати засуджених в Україні росіян РФ і помилувати сепаратистів та злочинців в обмін на звільнення з російських, донецьких і луганських в’язниць українців», — написала представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ.
Також наші представники в ТКГ акцентували увагу на недотриманні бойовиками режиму тиші. Протягом дії «шкільного перемир’я» (29 серпня — 17 вересня) Україна зафіксувала 489 обстрілів з боку ОРДЛО, у тому числі з озброєння, забороненого Мінськими угодами. До наступного засідання в Мінську 3 жовтня безпекова підгрупа повинна підготувати пропозиції щодо додаткових заходів із забезпечення припинення вогню.
Водночас, за даними штабу ООС (на 20.09), противник 24 рази обстріляв позиції наших сил. При цьому агресор 4 рази застосував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями. «Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Крім того, вдень із мінометів калібру 82 мм ворог обстрілював позиції Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Кримське, Лебединське й Водяне. Увечері опорний пункт наших військ біля Кримського противник обстріляв зі 120-міліметрового міномета. Крім того, під вогонь протитанкового ракетного комплексу потрапила позиція ОС неподалік від Луганського», — сказано в повідомленні.