В Івано-Франківську відбулося засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом. Участь у роботі восьмого засідання взяли співголови комітету Даріуш Розатті та Микола Княжицький. А також голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, народні депутати України та депутати Європарламенту, держсекретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук, керівники органів місцевого самоврядування Прикарпаття та ін. Обговорили допомогу Україні від країн Євросоюзу, розвиток реформи децентралізації та заходи, спрямовані на боротьбу з корупцією. Цікавила парламентаріїв і ситуація щодо утисків представників національних меншин.

Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, співголови Парламентського комітету Даріуш Розатті та Микола Княжицький, голова обласної державної адміністрації Олег Гончарук, заступник голови обласної ради Сергій Басараб.

Фото Івано-Франківської ОДА.

Член Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС Ребекка Гармс розповіла про європейські проекти, які реалізують на Прикарпатті задля привабливості регіону. А також наголосила на перспективному розвитку туризму в області.
На прес-брифінгу співголова Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом народний депутат Микола Княжицький наголосив: «Українські та європейські політики єдині в тому, що в Україні треба впроваджувати європейські стандарти. Особливо важливий пункт — підтримка та співпраця ЄС із Карпатським регіоном. Івано-Франківщина є одним із лідерів щодо запровадження реформ та прикладом для інших областей».
Голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук навів приклади інвестування європейських компаній у створення нових підприємств на Прикарпатті, що підтверджує спільне майбутнє України та країн ЄС. Вітаючи учасників засідання, він зазначив, що з моменту підписання та ратифікації у 2014 році Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом українська держава зробила значні кроки у своєму поступі до європейських цінностей. Це, зокрема, безвізовий режим із країнами ЄС, системні кроки в реформуванні різних сфер та забезпечення їх незворотності.
«Для України дуже важлива підтримка європейських країн і у процесі відновлення територіальної цілісності, і щодо забезпечення динамічного економічного розвитку, — підкреслив Олег Гончарук. — Завдяки таким заходам маємо можливість доносити свою позицію та заручитися підтримкою представників європейських країн. Не менш важливим є й те, що за підсумками таких засідань зароджуються нові спільні проекти й ініціативи».
Також члени Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом зустрілися зі студентами Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
«Івано-Франківськ — європейське місто, яке має багато партнерів у країнах Європейського Союзу та реалізує багато європейських програм. Сподіваюсь, що після цього візиту втілюватиметься ще більше нових напрацювань. Кінцевою метою нашої роботи є вступ до Європейського Союзу», — наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький.
З усіх обговорюваних питань прийнято відповідні резолюції для оцінки виконання умов Угоди про асоціацію, а також пропозиції щодо надання Україні допомоги.

Івано-Франківська область.