Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілася з головою Комітету у закордонних справах Парламенту Естонської Республіки Марком Міхкельсоном (на знімку).

Перший заступник глави парламенту подякувала за тверду позицію естонського Парламенту в питанні збереження незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.
Учасники зустрічі обговорили безпекову та гуманітарну ситуацію на окупованому Донбасі і в Криму.
Ірина Геращенко поінформувала про реєстрацію законопроекту про протимінну діяльність, розповіла про роботу мінських груп і відсутність прогресу в питаннях звільнення заручників та пошуку зниклих безвісти.
Вона наголосила на тих ризиках, які виникли в переговорному процесі через наміри Кремля провести фейкові «вибори» на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України: «Це суперечить законодавству України, букві і духу Мінських домовленостей».
Також вона наголосила на важливості розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.
Політики обговорили координацію зусиль для протидії російській пропаганді і гібридній війні на міжнародних майданчиках і міжпарламентських асамблеях.
Депутати Верховної Ради занепокоєні намірами деяких делегацій в ПАРЄ на жовтневій сесії змінити регламент Асамблеї і створити передумови для тріумфального повернення російської делегації.
Українська делегація наполягає на обов’язковій передумові — виконанні Росією резолюцій ПАРЄ і Мінських угод. Парламентарії закликали естонських колег підтримати цю позицію в Асамблеї.
Своєю чергою голова Комітету Марк Міхкельсон запевнив у підтримці територіальної цілісності України, висловив особливу зацікавленість щодо ситуації на Донбасі, в Криму, в Азовському морі, підкреслив, що Естонія й надалі підтримуватиме гуманітарні проекти для постраждалих регіонів і категорій населення.
У зустрічі також узяла учать заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.