На Луганщину завітали представники асоціації «Тріангль Женерасьон Юманітер» (Франція), в тому числі куратор місії в Україні Гаель Конан, виконавчий директор Відокремленого підрозділу асоціації Діна Уразбаєва. Метою їхнього візиту стало обговорення шляхів реалізації гуманітарних програм для населення, яке проживає вздовж лінії розмежування. Найбільш гостро питання гуманітарного забезпечення стоять у населених пунктах, що постійно зазнають обстрілів,  -- Золотому-4, Троїцькому, Болотенному, Лопаскиному та інших. 

За словами Діани Уразбаєвої, у період з вересня 2018-го по березень 2019 року на території  Луганської області відбуватиметься впровадження програм «Надання базових засобів гігієни для вразливих жителів лінії зіткнення, що постраждали від конфлікту» та «Покращення продовольчої безпеки та надання грошової допомоги вразливим людям, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі». «Тріангль Женерасьон Юманітер», офіс якої розташований в Краматорську, реалізує проекти в Україні з березня 2016 року.

Підхід асоціації заснований на електронній ваучерній системі й   відповідає цілям донорських стратегій -- від надзвичайної ситуації до раннього відновлення. За останній рік «Тріангль Женерасьон Юманітер»  працювала в трьох районах  області, розташованих уздовж лінії зіткнення на підконтрольній українській владі території. У березні 2018 року  затверджений 12-місячний проект, який фінансує ЮНІСЕФ. Він спрямований на поширення електронних ваучерів у невеликих магазинах     для 35 тисяч людей і в 190 школах уздовж лінії зіткнення десяти районів.    Окремо електронні ваучери на предмети гігієни отримають 1300 сімей у Станично-Луганському районі, 1100 сімей у Новоайдарському та близько 3300 сімей у Попаснянському (ідентифікація бенефіціарів триває). Також планується надання гуманітарної допомоги дитячим садкам, школам та іншим соціальним закладам, що розташовані в безпосередній близькості до лінії зіткнення.

Діяльність асоціації побудована на основі співпраці з місцевими громадськими та благодійними організаціями. 

До речі, в Луганській області проживає близько 26 тисяч осіб з інвалідністю, з яких майже 2 тисячі -- діти. Близько 1300 громадян проживають в розташовані в районах поблизу лінії розмежування інтернатних закладах для людей похилого віку та осіб з інвалідністю. 

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.