На підприємстві «Рівнеоблводоканал» відбулася робоча зустріч з представниками Програми розвитку муніципальної інфраструктури України щодо інвестування будівництва очисних споруд у Рівному. Відповідний проект фінансується Європейським інвестиційним банком та реалізується спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України. З керівниками програми, окрім представників комунального підприємства, зустрілися голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко та міський голова Рівного Володимир Хомко.

Як зауважив голова обласної ради Олександр Данильчук, будівництво нових очисних споруд «Рівнеоблводоканалу» — питання не нове: «Ми ще у 2006 році робили спроби розпочати відповідні роботи, однак забракло коштів. Маю надію, що тепер, коли до цього долучився Європейський інвестиційний банк, ми цю справу за кілька років спільними зусиллями успішно завершимо. Підприємство матиме сучасні очисні, споживачі — якісніші послуги, а наше довкілля — здорову екосистему».
Координатор програми Ян Вільям Льохр висловив сподівання, що після затвердження технічної документації вже наступного року підприємство проведе тендер: «Ми сподіваємося, що наша співпраця перейшла в активну фазу, власне, ми і приїхали пришвидшити цей проект, аби за років три повністю його завершити».
Під час робочої зустрічі сторони узгодили наступні етапи співпраці. Керівник групи управління проектами Павло Пахолко наголосив на тому, що банк контролює реалізацію проекту на усіх його стадіях. При цьому надає не лише фінансову, а й консультативну та фахову підтримку. За кілька місяців на «Рівнеоблводоканал» прибудуть експерти, які допоможуть нашим фахівцям підготувати технічну документацію, відповідно до вимог банку, після чого можна буде проводити тендерний відбір підрядника. Переможець тендеру також повинен відповідати вимогам інвестора. Лише після цього проект отримає фінансування. Поки будівництво нових очисних потужністю 60 тисяч кубометрів оцінюють у 330 мільйонів гривень.
До речі, сьогодні місто саме очищає лише третину стічних вод, решту перекачує на очисні споруди ПАТ «Рівнеазот». Будівництво нових очисних споруд дасть можливість відмовитися від послуг ПАТ «Рівнеазот», знизити споживання електроенергії та негативний вплив на довкілля.