На п’ять днів Львів став книжковою столицею країни. Цьогорічний BookForum, або 25-й Форум видавців, що відбувається з 19 до 23 вересня, за оцінками організаторів, відвідають понад 50 тисяч читачів та майже тисячі авторів з України та світу. Форуму вже давно стало тісно в палаці мистецтв, і він окупував усе місто, навіть найвіддаленіші райони. Найприємніша новина, що на ювілейному 25-му форумі вже не говорили про засилля російських книжок, натомість незабаром українському книговидавництву складуть конкуренцію англомовні видання, які виходять на наш ринок.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.  

Спеціальний гість форуму, французький прозаїк Фредерік Бегбедер, презентуючи свій роман «Життя без краю», зазначив, що добре дивитися телебачення, але ще краще читати книжки — це гімнастика для розуму, яка змушує наш мозок працювати. 
Президент форуму Олександра Коваль вважає, що читання книг може врятувати конкретну людину в конкретній ситуації, і навіть країну, якщо кожен прочитає за рік хоч би п’ять книжок.
Утім на форумі була представлена така палітра видань, що кожен відвідувач міг запастися не одним десятком книг, ще й з автографами. Адже серед почесних гостей — англомовні автори, американські історики, викладачі Марсі Шор з книгою про революції та Майдані та Енн Епплбом, дослідниця Голодомору в Україні. Ще двоє — Марта Богачевська-Хом’як та Ігор Померанцев — теж живуть і працюють на Заході.
Серед українських літературних знаменитостей у центрі уваги Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Юрій Винничук, Юрій Курков.
Уперше виділено окремий стенд для книжок учасників АТО, на якому було представлено 12 видань. Цією акцією продемонстрували, що написання книжок — це не тільки праця над художнім твором, а й вдалий спосіб опрацювання травматичного досвіду та відновлення у мирному житті, зустрічей з друзями, вважає ветеран АТО Тарас Бортнічук.
Уже традиційно у Львові визначили найкращі книги 25-го BookForum.  Гран-прі отримало видавництво «Родовід» за альбом «Наш герб. Українські символи від княжих часів до сьогодення». У номінації «Класична українська література» — Леся Українка «Листи: 1876—1897» видавництва «Комора». У номінації «Історія» — Енн Еплбом «Червоний голод: Війна Сталіна проти України». Цю книгу видав Український науково-дослідний центр вивчення Голодомору. Загалом на конкурс надійшло 508 книг від 103 видавництв. За звання найкращої видавці змагалися в 16 номінаціях. 
Голова журі Богдан Тихолоз вважає, що книжка — це командна гра, результат співпраці авторів, редакторів, художників і поліграфістів.
«Цього року був дуже гарний консенсус між сходом і заходом, для нас дуже важливе сходження різних поглядів, бо книга — це те, що об’єднує Україну», — наголосив Богдан Тихолоз.
В останній день роботи форуму, у неділю 23 вересня, о 12.00 перед міською Ратушею українські та закордонні письменники проведуть марафон-читання на підтримку Олега Сенцова та інших політв’язнів в Росії та в окупованому Криму.

Львів.