Люди, які живуть у балканських країнах, вважаються найбільш тютюнозалежними в Європі й витрачають щорічно на купівлю сигарет значні кошти із сімейного бюджету. 
Курці з деяких країн регіону не зупиняються ні перед заборонами на куріння в громадських місцях, що стають жорсткішими, ні перед зростаючими цінами на тютюнові вироби.
Болгарське інформаційне видання БГНЕС, ґрунтуючись на дослідженнях Все-
світньої організації охорони здоров’я, повідомило, що найбільше на Балканах курять у Македонії. Саме в цій країні й найнижчі ціни на тютюнові вироби. Пачка сигарет тут коштує 1,95 євро й стимулює зростання числа курців. У Сербії, де й донині дозволено курити в ресторанах і барах, вартість сигарет теж помірна — від 2,40 до 2,60 євро. Приблизно на цьому самому рівні тримаються ціни та в Боснії і Герцеговині. Після неї — Албанія та Болгарія, де за пачку сигарет потрібно віддати відповідно 2,37 і 2,81 євро. А найдорожчою країною на Балканах для любителів тютюнового диму виявилася Хорватія — 3,50 євро. Не дивно, що саме тут спостерігається постійне зниження кількості курців, яким заборонено труїти людей тютюновим димом у закритих приміщеннях.
Але 3,50 євро майже ніщо порівняно з цінами на сигарети в Норвегії, Ірландії, Великій Британії та Ісландії, де вони варіюють у діапазоні від 10,32 до 11,54 євро. До того ж у цих країнах строго стежать, щоб курці не завдавали шкоди здоров’ю тих, хто їх оточує, і за порушення заборони виписують величезні штрафи.
Якщо вам цікаво знати, де найдорожчі сигарети, то повідомляємо — це Австралія. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, пачка тютюнових виробів там коштує 17 євро, хоча зарплати в людей не вищі, ніж, наприклад, у Норвегії.