У вересні помітно зріс потік мігрантів, що досягають берегів Греції.

За даними міграційної служби, тільки за останні три дні на острів Лесбос прибуло 615 біженців, яких довелося розміщати в таборі для мігрантів. Його працівники надіслали сигнал до Афін про те, що кількість прохачів притулку в країні на Лесбосі вже сягнула 11 053 осіб. А це більш як утричі перевищує розрахункову місткість табору.

Понад 8 тисяч «старожилів» переповненого табору, розташованого неподалік села Морія, висловлюють невдоволення тим, що умови їхнього життя з кожним прибуттям «новоселів» погіршуються. Начальник табору в Морії Янніс Бальбакакіс заявив в інтерв'ю грецькій газеті «Катімерині», що перенаселеність погіршує і без того «дуже складну ситуацію», що погіршується через змушене розміщення в таборі  людей з різних етнічних груп. Між ними часто виникають конфлікти на побутовому, релігійному чи політичному ґрунті. Не краще становище й у таборі Кара Тепе, де довелося розселити майже 1200 осіб.

«Якщо міграційні потоки триватимуть такими темпами, як зараз, то ми не зможемо утримувати ситуацію під контролем. Тільки за останній тиждень наші співробітники прийняли й опрацювали 750 нових заяв про надання притулку в країні. Більшість із них намагаються всіма правдами й неправдами потрапити в соціальні групи, які вважаються «уразливими». Їх насамперед переселяють у табори на материку, які менш переповнені, ніж острівні», -- пояснив цьому ж виданню представник відомства з прийму біженців Маріос Калеас.

Представники неурядової міжнародної організації «Лікарі без кордонів», які живуть неподалік табору в Морії, закликали владу Греції негайно переселити всі родини з неповнолітніми дітьми й людей, що потрапили в групу «уразливих», з острова Лесбос на материк і пояснили, чому. «Щотижня ми бачимо, як підлітки намагаються чинити самогубство чи покалічити себе, щоб їх перевели в «уразливі». Нам доводилося мати справу і з серйозними випадками насильства», -- зазначається у зверненні.

Слід зазначити, що з 6 серпня по 9 вересня із грецьких островів на материк було переведено 2645 мігрантів. Але становище в Морії і в інших таборах для біженців на Лесбосі не поліпшилося. На місця, тих хто залишив табір,  його адміністрації довелося розміщати новоприбулих нелегалів. І цей процес, схоже, не має кінця, що дуже непокоїть грецьку владу.