У балканських країнах з величезною увагою та інтересом стежать за підготовкою до проведення референдуму в Македонії, який, на думку багатьох політиків, вирішить багаторічний спір і зніме напругу у відносинах між Скоп’є і Афінами.

І якщо  договір Греції та Македонії про перейменування останньої в Північну Республіку Македонія підтримують багато держав, то в Греції проти нього виступають жителі північної частини країни, яка по суті зі стародавніх часів називається Македонією, і найпотужніша опозиційна сила  «Нова демократія». Її лідер Кіріакос Міцитакіс категорично проти того, щоб слово «Македонія» у будь-якому словосполученні було присутнє в новій назві сусідньої країни.

Слід зазначити, що «Нова демократія» набирає популярності в країні й у соціологічних опитуваннях уже випереджає правлячу партію СІРІЗА, лідером якої є прем'єр-міністр Алексіс Ципрас. Останнє опитування громадської думки, проведене соціологічним агентством Kapa Research, свідчить: якби парламентські вибори відбувалися наприкінці вересня, то «Новій демократії» віддали б свої голоси 24,7 відсотка виборців, а СІРІЗА -- 19,8. Випереджає Міцитакіс Ципраса й у відповідях на запитання: «Кого б хотіли бачити на посаді прем'єра?» 32 відсотки респондентів віддали перевагу лідерові «Нової демократії», а 27 відсотків упевнені, що цю посаду має займати голова СІРІЗА. Щоправда, більшість опитаних (37 відсотків) відповіли: «Нікого з них». Такий розклад сил на політичній арені спричиняє занепокоєння щодо долі договору з Македонією.

Але міністр закордонних справ Греції Нікос Кодзіас заспокоїв: якщо договір буде схвалено на референдумі в Македонії, то й депутати грецького парламенту проголосують за його ратифікацію. Він сказав, що всі відповідальні політики розуміють, що це хороша «історична можливість, спрямована в майбутнє», для встановлення стабільності на Балканах і подальшого економічного підйому всіх країн регіону. Нікос Кодзіас також повідомив, що влада очікує надходження схваленого на референдумі в Македонії договору на ратифікацію парламентом  Греції в січні майбутнього року.