Два кораблі Військово-Морських сил України пройшли Керченську протоку і увійшли до акваторії Азовського моря. Пошуково-рятувальне судно «Донбас» та морський буксир «Корець» прямують до місця дислокації у Бердянську, де Міноборони планує створити військово-морську базу для посилення присутності в Азовському морі. Починаючи від переходу поблизу окупованого Севастополя кораблі супроводжувала берегова охорона ФСБ Росії.

Українські військові кораблі — пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» — проходять міст над Керченською протокою, що сполучає Таманський півострів та окупований Крим («Кримський міст»). 

Фото Українського мілітарного порталу.

Як повідомили в прес-службі ВМС ЗС України, перехід до Керченської протоки та через неї відбувався у складних обставинах.
«На Чорному морі кораблі українських ВМС безпосередньо супроводжував розвідувальний корабель Чорноморського флоту «Приазовье» та прикордонні сторожові кораблі РФ «Аметист» і «Дон». У Керченській протоці для безпосереднього супроводу було задіяно більше 10 кораблів і катерів ФСБ та Чорноморського флоту РФ. Літаки країни-агресора неодноразово здійснювали обліт наших кораблів, у тому числі на гранично низьких висотах», — зазначили в прес-службі відомства.
Водночас у повітрі за рухом суден стежив літак-розвідник ВПС Сполучених Штатів. Планується, що на судні «Донбас» та буксирі «Корець» розгорнуть інфраструктуру Військово-Морських сил. Зокрема вони стануть місцем проживання, командним пунктом чи штабом. Адже поки що у Бердянську відповідної берегової інфраструктури немає.
Подякував за бездоганно виконаний наказ Президент України Петро Порошенко. «Вітаю наші військові кораблі — пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» — із виходом в Азовське море. Ці судна стануть частиною новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азові», — зазначив П. Порошенко.