«Уряд України звертається до всіх міжнародних організацій, до наших західних партнерів з тим, щоб на відповідному політичному рівні визнати організації «ДНР» і «ЛНР» терористичними та вжити відповідних заходів міжнародного правового реагування по відношенню до цих терористичних бандитських угруповань, що діють під прикриттям Російської Федерації», — заявив прем’єр Арсеній Яценюк під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

У зв’язку з цим він доручив Міністерству юстиції разом з Генеральною прокуратурою та Службою безпеки вжити заходів для юридичного, через відповідну судову процедуру, визнання так званих ДНР і ЛНР терористичними організаціями. При цьому глава уряду нагадав, що Служба безпеки України вже відкрила відповідні кримінальні провадження та оголосила підозри у здійсненні терористичної діяльності російсько-терористичним бойовикам з «ДНР» і «ЛНР».

А на початку засідання члени уряду вшанували пам’ять загиблих під Волновахою хвилиною мовчання.

«Російські терористи далі вбивають українських громадян, далі обстрілюють українських військовослужбовців. Тероризм, який в Україні здійснюється під російським керівництвом, є загрозою для нашої державності і для життя кожного українця. Тероризм не має меж. І терористичні атаки в Парижі, в інших країнах — Бельгія, Австралія, Канада — це загроза, і ми на цю загрозу повинні всі разом відповідати всім цивілізованим світом», — сказав прем’єр та додав: «Зараз безпека українців — у руках українських військовослужбовців, у руках українських солдатів, у руках військовослужбовців Національної гвардії і кожного, хто воює в зоні АТО».

Тому кожен військовослужбовець, який воює за Україну, безумовно повинен отримати статус учасника бойових дій. «Але не припустимо, коли деякі державні чиновники, побувши декілька годин в зоні дії антитерористичної операції, швидко отримують статус учасника бойових дій», — заявив А. Яценюк і доручив міністрам соціальної політики та юстиції підготувати зміни до законодавства. Вони мають бути спрямовані на те, щоб той, хто захищав країну зі зброєю в руках, отримав статус учасника бойових дій, але той, хто як державний службовець виконував свою функцію в зоні АТО, не міг вважатися учасником бойових дій.

Конкретно причиною цього рішення став «неприпустимий факт» отримання заступником міністра регіонального розвитку статусу учасника АТО. «У тому числі для того, щоб уникнути люстрації», — констатував А. Яценюк та заявив: «Як Прем’єр-міністр, вношу подання про звільнення із займаної посади заступника міністра регіонального розвитку Ісаєнка». Крім того, міністру внутрішніх справ доручено розслідувати факт присвоєння статусу учасника АТО «відповідній колишній посадовій особі», а решту посадовців глава уряду закликав ретельніше вивчати документи, щоб посвідчення учасника АТО отримували тільки ті, хто має на це право.

Прем’єр також повідомив: у рамках реформування системи державного управління буде оголошено публічний конкурс на посади керівників 

62 найбільших державних компаній. За його словами, прозорі та публічні конкурси дозволять залучити до керівництва найфаховіших людей, які здатні вивести ці компанії зі збитків та провести необхідні реформи в ключових державних монополіях. «На жаль, саме державні компанії є частиною загальної корупції в країні. Основні потоки йдуть через ці компанії, і це повинно бути припинено», — заявив А. Яценюк. Стосовно процедури обрання, то урядова постанова передбачає створення публічного номінаційного комітету. «Кожен, хто бажає, може звернутися зі своїми пропозиціями щодо участі в конкурсі, подати своє резюме, і ми публічно проводитимемо конкурс на керівника відповідної крупної державної компанії», — підкреслив прем’єр.

Під час брифінгу міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус повідомив, що відповідно до постанови про порядок призначення керівників державних підприємств усі 3374 суб’єкти держсектору будуть розділені на дві частини: великі компанії, яких є понад 62, та всі решта. При цьому до великих належатимуть компанії, активи яких перевищують 2 мільярди гривень, або оборот компанії — понад 1,5 мільярда гривень. Саме для цих 62 компаній профільні міністерства за допомогою незалежних комісій відбиратимуть кандидатів. А. Абромавичус зазначив: Міністерство інфраструктури вже розмістило оголошення про конкурс кандидатів на посади генеральних директорів «Укрзалізниці» та аеропорту «Бориспіль» і отримало, відповідно, близько 200 та 100 заявок. «Там прозора система полягає в тому, що незалежні експерти відбирають від двох до п’яти кращих кандидатів та рекомендують їх комісії з номінації», — розповів міністр. Далі ця комісія у складі п’яти міністрів та п’яти незалежних експертів обиратиме одного кандидата та пропонуватиме його уряду, а той уже затверджуватиме керівників ключових підприємств держсектору.

Напередодні під час прес-конференції пре-м’єр повідомив: уряд США ухвалив рішення про надання Україні ще 2 мільярдів доларів кредитних гарантій. «Уряд США сказав про повний прогрес української влади у цілій низці напрямів, у тому числі і в заходах з боротьби з корупцією, і в реформі енергетичного сектору — це стосується в першу чергу «Нафтогазу», і у відновленні фінансової системи, поліпшенні бізнес-середовища, зокрема, завдяки останнім законам, ухваленим в українському парламенті, і в поверненні фінансової стабільності», — зазначив А. Яценюк.

Очікується, що мільярд доларів буде виділено у першій половині 2015 року, а решту — у другому півріччі. Однак ці кошти надійдуть у разі успішної співпраці з Міжнародним валютним фондом, місія якого зараз перебуває в Києві. «Ми працюємо в щоденному режимі. Є низка важливих питань, які треба далі обговорювати. Але я відзначаю прогрес у наших двосторонніх переговорах», — зазначив глава уряду.