Будапешт обіцяє аналогічні заходи у відповідь, якщо Київ наважиться вислати угорського консула в Береговому. Про це заявив у неділю перед відльотом на засідання Генасамблеї ООН в Нью-Йорку міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, повідомляє видання Origo.

«Якщо українська сторона вишле консула Угорщини, це не залишиться без пропорційної відповіді з боку угорської сторони, але є надія, що цього можна уникнути», — запевнив Сійярто журналістів. Він підтвердив, що зустрінеться з українським колегою Павлом Клімкіним у Нью-Йорку, додавши, що останнім часом в Україні посилилися антиугорські настрої. Сійярто пов’язує це з підготовкою до проведення в Україні президентських і парламентських виборів. На його думку, події минулого тижня «зайшли дуже далеко» і переступили всі «писані та неписані правила міжнародного права і дипломатії», повідомляє «Європейська правда».

Нагадаємо, чергову кризу у відносинах України та Угорщини викликало відео з церемонії прийняття закарпатських мешканців у громадянство, яка відбувалася у консульстві в Береговому. На відео консул закликала закарпатців приховувати своє громадянство від української влади.
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у зв’язку з цим заявив про можливість висилки угорського консула.

Водночас заступник міністра закордонних справ Василь Боднар у коментарі Укрінформу зазначив, що заяви угорської сторони про можливість кроків на уповільнення інтеграції України до ЄС через «паспортний» скандал відповідають інтересам Росії. І вони можуть бути трактовані як використання цієї ситуації для отримання Угорщиною певних дивідендів у переговорах з Москвою. «Такий підхід не відповідає політиці добросусідських відносин і партнерства з Україною. Кроки, які вже були вжиті Угорщиною, мають певну мету, і, наскільки я розумію, це зовсім не турбота про права українських угорців. Подібні заяви відповідають інтересам навіть не Угорщини, а певної третьої сторони, яка давно намагалася заблокувати наш рух європейським і євроатлантичним шляхом. Можна припустити, що такий підхід намагаються використати задля отримання певних дивідендів від третьої сторони, тобто від Москви, в переговорах, які цікавлять Угорщину», — сказав він. Василь Боднар додав, що для України, це, звичайно, є потенційною загрозою.

До речі, опосередковано його слова може підтвердити одна з останніх заяв Петера Сійярто стосовно санкцій проти РФ. Зокрема, за словами міністра закордонних справ Угорщини, Будапешт виступає проти того, щоб Європейський Союз автоматично продовжував санкції проти Російської Федерації за агресію в Україні. Він зазначив, що в Євросоюзі необхідно перед рішенням про продовження санкцій обговорювати їх ефективність.