Зазвичай усі, хто наприкінці вересня — на початку жовтня прибуває на традиційний пивний фестиваль «Октоберфест» у Мюнхен, з’їжджають з глузду, пускаються берега, блазнюють, дуріють і дозволяють собі пустощі, на які не зважилися би й уві сні. А на «Октоберфесті» це дозволено, й ніхто не покрутить пальцем біля скроні.

23 вересня фестиваль розпочався у столиці Баварії уже в 185-й раз. Триватиме він до 7 жовтня. У німців цей фестиваль асоціюється з національною культурною традицією розпивання пива та спільними народними гуляннями.
За один раз і назавжди встановленою традицією свято стартувало після того, як бургомістр Мюнхена відкрив бочку зі свіжозвареним пивом і голосно повідомив: «Відкупорено!». А перший кухоль, також за традицією, піднесли прем’єр-міністру Баварії Маркусу Зодеру.
Фестиваль, як завжди, відбувається на майданчику «Терезин луг». Передбачається, що в ньому візьмуть участь понад шість мільйонів мешканців ФРН і туристів із цілого світу. Головне дійство — дегустація пива, якого зазвичай поглинається понад сім мільйонів літрів!
Щороку влада вживає суворих заходів безпеки для гостей від усіляких потенційних загроз, а також їх самих від себе. Адже буває, що після кількох літрових кухлів хмільного напою чимало учасників розперізуються за повною «програмою». Цього року заходи безпеки безпрецедентні, зважаючи на тутешню, не дуже благополучну кримінальну ситуацію. Гостей охоронятимуть 600 поліцейських, а територія «Терезиного лугу» обгороджена парканами. До того ж туди заборонено приносити великі сумки та рюкзаки. Відвідувачі «Терезиного лугу» неодмінно проходитимуть жорсткіший, ніж зазвичай, контроль на вході.

Берлін.