Учора німецький тижневик Der Spiegel надрукував статтю, у якій повідомив, що українська скарбниця втрачає мільярди євро через безмежне  податкове шахрайство.

Видання посилається на дослідження, здійснене за замовленням фракції Лівих і скандинавських «Зелених» у Європарламенті. У ньому йдеться про те, що в зв’язку з цим бюджет України щороку недораховується мільйонів євро. Крім власних підрахунків, автори заклали в їх основу дані податкових органів України.

Результати дослідження свідчать, що за минулі три роки -- з 2015-го по 2017-й -- експорт залізної руди з України був щонайменше на 20% недооцінений. Експерти  пишуть, що не тільки залізна руда, а й сталь, продукти сільського господарства підпадають під такі само сумнівні схеми. Вони поширюють  дані гірничодобувної промисловості на інші галузі та доходять висновку, що обсяг прихованого прибутку, отриманого за кордоном, досягає приблизно 3 млрд євро. Тож недонадходження податків у бюджет України щороку сягає 750 млн євро.

Автори дослідження, пише видання, вважають, що найбільш поширеним способом ухиляння від сплати податків є установлення так званої трансферної ціни. Компанії із країни з вищими податками, приміром, з України, продають свою продукцію у відділення тієї само компанії, але вже у країнах з низькими податками й за ціною, нижчою від ринкової. Тож компанія надає меншу суму прибутку до оподаткування в Україні.

Водночас, зазначає Der Spiegel, деякі українські підприємства та концерни, застосовуючи шахрайські схеми ухиляння від податків, просто-таки грабують свою країну. При цьому Євросоюз чудово знає про ці махінації. Але, починаючи з 2014 року, надав Україні фінансову допомогу -- 11 млрд євро, що є значним вливанням у країну, чий річний економічний оборот становить 92 млрд євро. Утім, і з них 3 млрд євро так і не надійшли в українську скарбницю. Лише зараз європейські чиновники засумнівалися у чесності чиновників українських і вирішили перевірити, куди саме були інвестовані гроші європейських платників податків.

Та навіть усупереч цьому, пише Der Spiegel, у Європарламенті заплющують очі на угоди в Україні й не дуже критикують учасників незаконних оборудок, враховуючи російську агресію на сході країни. Видання посилається на свідчення депутата Європарламенту від фракції Лівих Гельмута Шольца, котрий заявив: «Групам олігархів в Україні виписують незаповнені грошові чеки і надають різноманітні пільги».

Тим часом Der Spiegel -- не єдине видання, котре розкриває шахрайські схеми в Україні. Минулого місяця інший німецька впливова газета  Suddeutsche Zeitung  писала про те, що через корупцію на українській митниці держава втрачає близько 4,8 млрд доларів щороку. Видання дійшло висновку, що втрати від корупції тут становлять «понад десяту частку надходжень у держбюджет і вдвічі перевищують суму кредитів, що їх Україна має намір узяти у МВФ, ЄС і Світовому банку в 2018 році».

Берлін.