Президент України Петро Порошенко перебуває нині з візитом у Сполучених Штатах. Як повідомила його прес-служба, мета візиту, котрий триватиме до 27 вересня, — взяти участь у 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Програмою передбачено виступ Петра Порошенка з промовою у ході загальних дебатів 73-ї ГА ООН, його участь у Саміті миротворчості ООН, низку двосторонніх зустрічей з лідерами країн.

Окрему увагу буде приділено поглибленню українсько-американських відносин у торговельно-економічній та інвестиційній сферах. З цією метою глави держава проведе зустріч з представниками бізнесових та ділових кіл США. У рамках програми перебування в Нью-Йорку Президент України також зустрінеться з лідерами української громади США та керівниками єврейських організацій США, інформує прес-служба Президента.
Світові ЗМІ повідомляють: загалом щоб узяти участь у 73-й Генасамблеї до Нью-Йорку приїхало понад дві сотні лідерів країн.
Як передає Польське радіо, під час прийому Президента США Дональда Трампа для учасників Генасамблеї ООН відбулися перемовини Петра Порошенка з Президентом Польщі Анджеєм Дудою. «Президент Порошенко повідомив про нинішню ситуацію в Україні та попросив його (Дуду. — Ред.) підтримати процеси реформ в Україні, а також подякував Президенту Дуді за слова, які він сказав під час зустрічі з Президентом Трампом — і про Nord Stream 2, і про необхідність відновлення суверенітету України в повних кордонах», — цитує голову Кабінету Президента Польщі Кшиштофа Щерського Польське радіо.
Українське питання, зокрема необхідність відновлення суверенітету України в її кордонах, офіційно внесено в порядок денний Асамблеї. Зокрема, внесено пункт про ситуацію на тимчасово окупованих територіях України. Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко повідомив, що плановано  «ініціювати розгляд ситуації на тимчасово окупованих українських територіях у всіх його вимірах, зокрема, в політичному, безпековому, гуманітарному, економічному, соціальному, правозахисному та інших».
Про наболіле говоритимуть і інші лідери країн. Президент Франції Еммануель Макрон попередив, що говоритиме про глобальні виклики, які нині стоять перед світом, та колективні правила, яких, на його думку, сьогодні, на жаль, дотримуються не всі.
Але найбільше уваги ЗМІ прикуто до виступу Президента США Дональда Трампа, що його було заплановано на вівторок. Ще за тиждень до дати Х журналісти намагалися припустити, про що саме говоритиме президент Штатів і чи прозвучать заяви, які змінять зовнішню політику Штатів. Серед очікуваних тем — отруєння родини Скрипалів у британському Солсбері, боротьба з іранською ядерною програмою, майбутнє надання Сполученими Штатами міжнародної допомоги і умов, на яких вона надаватиметься. Однак з огляду на різницю в часі, коли верстався номер, що саме сказав у промові Дональд Трамп, відомо не було.