Берлінське підприємство громадського транспорту (BVG) повідомило, що має намір відмовитися від багаторічної практики надання нічлігу безхатькам на станціях столичного метрополітену. Керівники підприємства заявили, що роблять це винятково з міркувань безпеки як нічних машиністів, так і самих безхатьків.

 

Керівник BVG Зігрід Нікутта в інтерв’ю газеті Berliner Morgenpost пояснив, що ситуація стає у буквальному сенсі небезпечною для життя, якщо на одній станції збираються десятки людей, котрі часто перебувають під впливом алкоголю і наркотиків. Уже траплялося чимало випадків, коли вони стрибали з платформ на знеструмлені колії і блукали тунелями.
Крім того, зазначає Нікутта, слід враховувати, що пасажири заслуговують на чистоту і порядок на станціях. Він повідомив, що BVG щороку спрямовує на потреби цих так званих нічліжок 40 тисяч євро. Минулої зими кілька станцій метрополітену — понад 1200 місць — були офіційно надані для нічного розміщення безхатьків.
Ініціатива BVG не знайшла підтримки у берлінському Сенаті. Сенатор із соціальних питань Ельке Брайтенбах заявила, що хоча безхатькам у рамках соціального проекту допомоги під час холодів організовано достатньо місць для нічного перебування, деякі з них ночують на вокзалах і станціях. Тому без станцій метро поки що не обійтися. Чиновниця пропонує налагодити діалог з керівниками метрополітену, щоб разом розв’язати проблеми, які виникли, зокрема підтримання санітарних норм.
Тим часом кількість осіб без постійного місця мешкання у Берліні щороку зростає. За не-офіційними даними, нині таких налічується близько 30 тисяч, що вдвічі більше, ніж три роки тому.
Газета Berliner Zeitung також приділяє цій темі увагу. Вона, зокрема, зазначає, що в столиці ведеться планова робота з розміщення безхатьків. Цього року Сенат Берліна реалізовує проект, на який спрямовано понад мільйон євро. В його рамках передбачається надати 40 приміщень у безстрокову оренду з метою допомогти людям, котрі потрапили в складну життєву ситуацію.
Водночас це видання опублікувало карту, зазначивши на ній станції метрополітену та міської електрички, на які в пізній час наодинці краще не потикатися. Адже, за повідомленням газети, впродовж останнього часу кількість випадків насилля у берлінському метро зросла. Це — розбійні напади, грабежі, вбивства, завдання тілесних ушкоджень, загрози розправами та злочини сексуального характеру. 2016 року таких було зареєстровано 2241, тоді як ще в 2013-му їх сталося 1977.
Найбільш кримінальна точка берлінського метрополітену — станція Kottbusser Tor. 2017 року на ній зафіксовано 165 злочинів, пов’язаних із насиллям. Порівняно з 2016-м кількість кримінальних інцидентів зросла майже на третину. Другу сходинку сумнівного «рейтингу» займає Alexanderplatz. І в цьому списку ще велика кількість станцій, котрі здебільшого розташовані в центрі німецької столиці.
У зв’язку з кримінальною ситуацією, котра дедалі більше ускладнюється, берлінська поліція змушена вживати додаткових заходів із забезпечення охорони життя і здоров’я пасажирів. Уже з 2011 року кількість співробітників, задіяних на охороні правопорядку, зросла на третину. Але й цього нині вже замало, тож ідеться про збільшення чисельності штату працівників безпеки. А на особливо небезпечних станціях — їх поки що 25, міська влада, можливо, створить окремі поліційні дільниці. Так, до кінця року мобільний пункт безпеки з’явиться на станції Kottbusser Tor, а на станції Alexanderplatz уже найближчим часом буде відкрито цілодобовий стаціонарний поліцейський пост.

Берлін.

Фото автора.