На кінець вересня понад чотири мільйони громадян Греції виявилися боржниками держави.  Майже 87 відсотків із них заборгували не більше 5000 євро кожний. Але й цих коштів у людей немає, щоб сплатити необхідні податки.

До речі, до фінансової і економічної кризи, що розпочалася у Греції в 2010 році, в боржниках у держави значилося близько одного мільйона громадян, і суми боргу були дещо скромніші. Збільшення армії боржників сталося за роки так званої  "програми порятунку", коли на вимогу міжнародних кредиторів уряд країни почав запроваджувати суворі заходи економії, що призвело до зниження зарплат, пенсій, соціальних субсидій.

Під кінець року податкова служба майже щодня надсилає листи до банків із проханням конфіскувати депозити боржників. Але державна скарбниця не поповнюється, бо в більшості греків, що становлять середній прошарок суспільства, на банківських рахунках залишається не більше 100 євро.

Дії співробітників податкової служби викликають роздратування, обурення і невдоволення у громадян. Місцеві ЗМІ повідомили про показовий інцидент у кафе курортного містечка Егіо, що в північній частині Пелопоннесу. В неділю ввечері сюди наскочили два інспектори-податківці, які зажадали від  власника кафе надати всю фінансову документацію. У той час у закладі було багато відвідувачів, і нечисленні працівники вертілися, як білка в колесі. Власник відмовився відволікатися від роботи й вступив у словесну перепалку з інспекторами. Пристрасті так розпалилися, що 36-річний офіціант прийшов на допомогу роботодавцеві, накинувся на чиновників і вдарив податківця кулаком в обличчя. Господар кафе, бачачи, що ситуація стала загрозливою для нього, втік. Випадковий перехожий, побачивши бійку, повідомив про інцидент поліцію. Офіціанта одразу заарештували й почали розшукувати власника кафетерію. На них очікує покарання за хуліганство й непокору представникам влади, але люди в цьому випадку стали на бік порушників, бо вважають, що «податківці знахабніли» і заважають працювати у самий розпал напливу відвідувачів, а отже, й заробляти гроші в останні теплі дні, щоб розрахуватися з боргами.  

Грецькі ЗМІ, з посиланням на статистичні дані організації IAPR, зазначають, що невиплачені борги за податками країні  становлять понад 50 відсотків її ВВП, або більш як 100 мільярдів євро. Але з цієї суми лише 10--15 мільярдів можна ще реально зібрати й перерахувати до бюджету. Решта боргів так і зависнуть у повітрі через  банкрутство чи передчасну смерть боржників.

Але й податківці не сидять склавши руки. Щоб установити тих, хто ухиляється від сплати податків, вони шукають способів їх викриття. На острові Санторіні, який щорічно відвідують майже 25 мільйонів туристів, вони виявили за допомогою дронів власників катерів і яхт, котрі організують прогулянки навколо острова для туристів. Для тих це задоволення було геть не дешевим і приносило величезні прибутки організаторам прогулянкових круїзів. Троє із власників не платили податки й заборгували скарбниці понад 25 тисяч євро. Але довести, що вони займаються незареєстрованим підприємництвом тривалий час, не вдавалося. Податківці використали непомітні летальні апарати з відеокамерами й надали докази, що організатори турів  збирали гроші з туристів без касових чеків. А це означає, що все робилося в обхід державної податкової служби. Тепер порушники постануть перед судом і виплатять не тільки податки, а й солідний штраф за ухиляння від них.