Що Закарпаття багате на довгожителів, підтвердив іще один ювілей: сто років відзначив Ілля БРОВДІ (на знімку) з селища Кольчино Мукачівського району.

Ілля Бровді (у центрі) в колі родичів і друзів.

Фото надано прес-службою Василя Петьовки.

Народився він 13 вересня 1918 року. Чоловік каже, що застав часи Австро-Угорщини, проте нічого з того періоду не пам’ятає. А от часи, коли Закарпаття входило до складу першої Чехословацької Республіки (1919—1939 рр.), а також період Другої світової, радянський час (1946—1991 рр.) довгожитель пригадує чудово. Найкраще, з його слів, жилося за Чехословаччини. А потім знову прийшли угорці (1938—1944). У той період двічі отримував повістку до війська — у 1938-му та 1944-му. За кілька днів до перемоги потрапив у полон. Проте невдовзі був звільнений.
У радянські часи працював на залізниці, а ще — багато малював. Ювіляр розповідає: ніколи не вчився в спеціалізованих художніх закладах, проте природний хист і любов до пензля у його роботах відчуваються й сьогодні. Нині дід Ілля вже не малює. Каже, що недобачає.
На святі про змістовне художнє минуле довгожителя свідчили картини, а також тематична випічка, яку спеціально для нього виготовили родичі, друзі та знайомі. Привітати іменинника того дня до Кольчино завітало чимало людей. Серед них — художники, громадські діячі, представники влади, а ще — родичі з-за кордону. Привітали ювіляра і від імені народного депутата України Василя Петьовки цінними подарунками та побажали довгих і щасливих років життя на радість усім.

Закарпатська область.