Політика Нацбанку найближчим часом буде спрямована на забезпечення інфляції на рівні 5 відсотків, і регулятор навіть не розглядає можливості фінансувати бюджетний дефіцит через купівлю облігацій внутрішньої державної позики. Про це днями під час зустрічі з керівниками сорока найбільших банків країни заявив голова НБУ Яків Смолій. Зустріч було присвячено питанням перспектив розвитку економічної ситуації та банківського сектору і регуляторним новаціям, повідомляє прес-служба НБУ.

«Україна вступила у передвиборчий період, але, наголошую, Національний банк залишається поза політикою, незалежним та націленим на виконання нашого мандата та подальше втілення реформ. У жодному разі Національний банк не повернеться до фіскального домінування», — запевнив Яків Смолій.
 

Підсумовуючи візит місії МВФ до Києва, він зауважив, що діалог у цілому був конструктивним. «Переговори тривають. Питань до Національного банку немає, чекаємо на необхідні кроки — приведення тарифів на газ до ринкового рівня, а також на остаточне врегулювання окремих питань державного бюджету. Ми налаштовані оптимістично», — розповів голова НБУ.
Говорячи про банківську систему, Яків Смолій зазначив, що вона продемонструвала кращий фінансовий результат від початку 2014 року — за 8 місяців 2018-го чистий прибуток платоспроможних банків становив 13,75 млрд грн. При цьому обсяг відрахувань до резервів цьогоріч, імовірно, буде найнижчим за останнє десятиліття.