Європейська комісія звернулася до Європейського суду справедливості (ЄСС) з позовом проти Польщі у справі Верховного Суду РП. Про можливість такого розвитку подій «Голос України» інформував ще минулого тижня з посиланням на прогнози експертів. 
Слід зауважити, що ЄК пішла на такий крок попри «обнадійливі» заяви представників Європейської комісії «про втомленість ситуацією у Польщі» та про надії Брюсселя на досягнення компромісу з офіційною Варшавою і «вболівання за те, щоб поляки домовились між собою». На думку аналітиків, таке рішення ЄК стало наслідком безрезультатності та недосягнення компромісу в ході «переговорів останнього шансу» (так їх назвали публіцисти), які провів минулого тижня у Страсбурзі польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький з президентом ЄК Жан-Клодом Юнкером.
За словами речниці ЄК Міни Андреєвої, приводом для прискорення дій Єврокомісії стало «прискорення впровадження (офіційною Варшавою) сумнівних положень закону про ВС РП щодо відправки суддів у відставку за віком», що, на думку ЄК, створює «загрозу у вигляді серйозних і незворотних втрат для незалежності судової гілки влади в Польщі, а тим самим для правової системи ЄС».
Єврокомісія, як і судді ВС РП (які на початку серпня звернулися до ЄСС), попросила ЄСС розглянути «польську справу» за так званою прискореною процедурою. Остання означатиме, що рішення ЄСС має бути ухвалене впродовж кількох місяців. Недавно стало відомо, що запит польських суддів ЄСС розглядатиме за прискореною процедурою. Це означає, що обидві справи розглядатимуться паралельно.
Проте у випадку з позовом ЄК є певні, незручні для Варшави, нюанси. Експерти (ідучи за аналогією позову ЄК проти Польщі у справі Біловезької Пущі) прогнозують, що вже за тиждень ЄСС може видати постанову, якою зобов’яже офіційну Варшаву зупинити дію спірних положень закону про ВС РП до моменту постановлення ЄСС остаточного рішення у цій справі. Якщо у Варшаві цієї «рекомендації» не почують і не виконуватимуть, ЄСС може накласти високі штрафні санкції у розмірі навіть до 100 тисяч євро за кожен день затримки. Речниця ЄК пояснила, що ЄК звернулася до ЄСС з проханням щодо застосування ЄСС тимчасових запобіжних заходів, аби: по-перше, була призупинена дія положень щодо пенсійного віку суддів; по-друге, гарантувати, щоб судді, на яких поширюється дія нового закону, надалі могли виконувати свої повноваження; по-третє, зупинити призначення нових суддів на посади тих, яких «достроково відправили на пенсію».
Незручність ситуації також і у тому, що Варшава зможе захищати свою правоту (і в письмовій, і в усній формі) лише на етапі провадження. Після постановлення рішення ЄСС за справою не передбачається можливості його оскарження, залишається лише один шлях — безапеляційного виконання або, в разі відмови від нього, високі штрафні санкції.
Реакція польського прем’єра на крок Єврокомісії була напрочуд спокійною: «Рішення ЄК нас якось особливо не здивувало, чекаємо на позовні документи, а коли з ними ознайомимось, зможемо відповісти». М. Моравецький також нагадав, що багато країн-членів ЄС не виконують рішень ЄСС, підкресливши при цьому, що польський уряд послідовно проводить реформу правосуддя «на заклик усього суспільства».