До Чернівецького управління СБУ звернувся молодий буковинець Юрій, якого затримала поліція ПМР (Придністровської Молдавської Республіки), коли він, прямуючи до Одеси, вирішив скоротити шлях і поїхав через фейкову республіку.

Як розповів Юрій, спочатку його затримали на блокпосту в Бендерах російські військові, які не випускали його за межі ПМР, намагаючись спровокувати конфліктну ситуацію. Коли пристрасті розпалилися, на нього одягли кайданки і забрали до відділку, куди невдовзі прибув співробітник місцевої держбезпеки. Погрожуючи, що не випустить хлопця з відділку, той розпитував його про очільників та представників органів місцевої влади на Буковині, про спеціальні та правоохоронні структури, військових, великі об'єкти господарювання. Намагався з'ясувати кількість та керівний склад прикордонних підрозділів, а також інформацію про діяльність політичних сил і рухів. Посилюючи психологічний тиск, хлопця змушували погодитися співпрацювати з держбезпекою ПМР і передавати інформацію, яка їх цікавить, конфіденційно.

По поверненні до Чернівців молодий чоловік одразу написав заяву до СБУ щодо факту спроби його вербування російською агентурою.

Постає запитання: що готують проти України і Буковини, зокрема, представники ФСБ у Придністров'ї, якщо вони збирають таку детальну інформацію про наші військові підрозділи, представників влади та місцевих політиків?

Тим часом УСБУ в Чернівецькій області звернулося до громадян із закликом оминати території з ризиками, про спроби вербування одразу ж повідомляти компетентним органам, а після приїзду до таких країн, як Білорусь чи РФ, одразу ставати на консульський облік, щоби отримати необхідну допомогу в разі провокацій.