На кілька днів прикарпатська Ворохта перетворилася на спортивну столицю країни. Тут на базі всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» та під його егідою відбулися змагання за «Краще спортивне село України». Участь у них взяли команди з усіх областей країни, крім Закарпатської.
 

Голова Івано-Франківського «Колосу» Михайло Вінтоняк.

 

Змагання з футзалу серед мальовничої природи Ворохти.

Фото автора.

Сільські спортсмени змагалися в семи видах спорту: футзалі, перетягуванні каната, підніманні гирі, настільному тенісі, шашках, шахах та волейболі. Причому в чотирьох останніх були й жіночі команди.
Перше загальнокомандне місце виборола збірна Дніпровської області з Новотрудівської сільської ради Апостолівського району. Другими стали спортсмени з Гуменецької сільради Кам’янець-Подільського району Хмельниччини. «Бронза» — в Старосотської сільради Олександрійського району, що на Кіровоградщині. Господарі змагань — Івано-Франківська область, яку представили спортсмени із Залучанської сільради, — стали в підсумку шостими.
Заступник голови центральної ради ВФСТ «Колос», голова Івано-Франківської обласної організації цього товариства Михайло Вінтоняк задоволений рівнем проведених змагань.
«Головне для мене — організація суддівства. Скарг немає. Зробили ставку на суддів-аматорів, бо професійні десь не завжди з розумінням ставляться до сільських спортсменів, уявляючи, що судять міжнародні чемпіонати. Важливо, що минулося без травм. Змагання за звання кращого спортивного села, розпочаті ще 2011 року, міцно приписалися у Ворохті. Нинішні відбувалися в період децентралізації влади, за несприятливої політичної ситуації. Десь законодавство в окремих моментах не встигає за змінами, а ми своїми рекомендаціями прагнемо налагодити спортивну роботу в громадах. Аксіома, що спорт — це здоров’я. Не забуваймо, що багато переможців найвищих спортивних турнірів — вихідці з села. Нашій роботі сприяє те, що «Колос» зберіг свої спортивні комплекси, традиції, штат. Є організаційні можливості. Тож 537 сільських спортсменів та їхні вболівальники, суддівська колегія почувалися у Ворохті комфортно. Проживання та харчування команд взяли на себе. Удосконалюємо спорткомплекси, навіть попри фінансові труднощі. Тож результат у розвитку сільського спорту не забариться», — зазначив він.
«Важлива не тільки спортивна складова змагань, а й ідеологічна, освітянська, — наголошує голова центральної ради ВФСТ «Колос» Олександр Мендусь. — Бо є можливість об’єднатися представникам різних регіонів країни, виявити кращі зразки організації спортивного руху. Адже зі своїми делегаціями приїхали сільські голови. Зріс спортивний рівень команд, хоч ігри є аматорськими. Результати високі, всеукраїнського рівня. Представник Черкаської області, скажімо, підняв 24-кілограмову гирю 215 разів. Ми активно співпрацюємо з Міністерством молоді та спорту, Національним олімпійським комітетом і, звісно, Комітетом Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму, зокрема з його головою Артуром Палатним. Є порозуміння з партнерськими організаціями: асоціаціями сільських, селищних громад та ОТГ. Нинішні успішні змагання — результат цієї взаємодії».
15 листопада в Береговому відбудуться подібні спортивні ігри серед ОТГ. А «Колос» уже думає про міжнародний рівень і веде відповідні перемовини із сусідніми країнами.

Івано-Франківська область.

Фото автора.