Яблуко, яке важить 687-грамів, — такий рекорд V етнографічно-фольклорного фестивалю «Покутське яблуко», що відбувся в Снятині на Прикарпатті. Його виростив у своєму господарстві мешканець села Княже Борис Гаврилюк.

Серед аматорів Снятинщини — народний депутат Микола Княжицький (ліворуч), перший заступник голови Івано-Франківської облради Василь Гладій (у центрі) та помічник народного депутата Анатолія Матвієнка Петро Гриник.

Фото надано Снятинською РДА.

Сільгоспвиробники Снятинського району, які займаються садівництвом, виставили на показ і продаж плоди нового врожаю, а також продукцію з яблук — соки, консервації та наливки. Господині дивували різноманітними рецептами страв із цих фруктів: варених, запечених, фаршированих. Були тут налисники з яблуками, пироги та пиріжки й усіляка інша запашна здоба з ними. Яблука в карамелі та шоколаді, посипані горішками — смаколики приваблювали ще й оригінальністю.
Не меншу популярність мали й свіжі яблука різноманітних сортів. Адже на Снятинщині завдяки сприятливим кліматичним умовам садівництво посідає чільне місце. Тут мастаки й щодо вирощування саджанців. Є спеціалізовані господарства, як-от ТОВ «Покуття Фрукт» зі Стецеви. ПП «Аронія» культивує 16 сортів яблук італійської та вітчизняної селекцій, застосовують крапельне зрошування. Вирощують також груші, сливи, персики, вишні, черешні. Займаються переробкою, виготовляють соки прямого відтиску, експериментують зі складниками, роблять мікс із фруктів: яблуко-груша, яблуко-аронія, яблуко-гарбуз. Мають потужні холодильні камери. Продукція «Аронії» має попит навіть у Норвегії.
Голови Снятинських райдержадміністрації Богдан Свіщовський та районної ради Іван Угрин розповіли про здобутки сільгоспвиробників, перспективи розвитку садівництва та переробної галузі. А ще привітали гостей, творчі колективи та громади сіл і нагородили кожне з них пам’ятними призами.
Щедрими на привітання й дарунки були й народні депутати України Микола Княжицький та Юрій Соловей, керівник апарату Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Маланій. Гості із сусідніх районів та Кіцманя, що на Буковині, підходили до стендів із налитими яблуками та іншою садовиною, нотували розповіді про технологію вирощування, тонкощі зберігання.
Картузький повіт Польщі, який є партнером Снятинщини, на фестивалі представила староста Яніна Квєцєнь. Гостя наголосила на змінах у районі за рік, добротній снятинській дорозі. Розповіла, що діти-снятинці часто бувають у Польщі. Такі взаємообміни запалюють нові проекти, дружні й ділові контакти.
Від імені делегації із Брчанського району Молдови його керівник Михайло Гнатюк чистою українською мовою розповів про спільність традицій та прагнень до миру. У 80-тисячному районі більшість населення займається сільським господарством. Збирають щорічно до 100 тисяч тонн яблук і весь урожай збувають за кордон. Для зберігання вирощеного мають 27 найсучасніших холодильних установок. Охоче поділяться досвідом.
Саме для розвитку садівництва започаткували фестиваль «Покутське яблуко» в 2012 році тодішні керівники району Володимир Томаш та Микола Фербей, котрий порівнює фестиваль із молодою яблунею, яка лише почала давати плоди. Приклад узяли з польського міста—партнера Снятина Ченстохова, де проводять фестиваль ягід.
«Посмакувати їх приїжджають з усієї Європи, готелі, ресторани переповнені, туристи залишають багато грошей, — розповідає В. Томаш. — Запозичили ідею. Добре, що нинішня влада підтримала».
На честь свята розрізали основний атрибут фестивалю — величезний яблучний пиріг. Пригощали всіх охочих. Кожна територіальна громада представила на фестиваль свій намет. Приваблювали гостей живою музикою. Аматори краю презентували своє мистецтво, а народні умільці — власні вироби.
Гарний концерт, смачні наїдки, спортивний турнір створили відчуття свята, якого так усім хотілося після важкої сільськогосподарської праці.

Івано-Франківська область.