Урочисте відкриття відреставрованого пам’ятника воякам Гірської бригади Української Галицької Армії (УГА) відбулося на військовому цвинтарі в місті Ліберець (Чеська Республіка). Пам’ять загиблих вшанували Надзвичайний та Повноважний Посол України в Чехії Євген Перебийніс, офіційна делегація Вінницької області, очолювана головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм. 
У церемонії взяли участь представники адміністрації Ліберецького краю разом з його керівником Мартіном Путою та очільником міста Тібором Баттіані.

На знімку: під час відкриття відновленого пам’ятника воякам УГА на цвинтарі в Ліберці.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.

Протягом 1920—1926 років частина бійців УГА перебувала в таборі для інтернованих, створеному в Ліберці. 
У 1927-му, на місці їх поховання встановили пам’ятник. Зворушливу скульптурну композицію створив знаний український художник і скульптор Василь Касіян. Вона зображує вбитого стрільця УГА, якого оплакують жінка з двома доньками. Напис на табличці свідчив, що пам’ятник символізує трагічну сторінку в історії борців за незалежність України, за що віддали життя вояки УГА.
Комуністична влада стирала всі сторінки, що стосувалися боротьби українців за свою незалежну державу. В 1960 році під час ремонтних робіт пам’ятник зняли, а табличку знищили. Проте квіти на його місці все одно з’являлися час від часу.
Тепер скульптуру відновили. Зроблено це за фінансової підтримки нашого посольства. Роботу виконала скульптор Марія Вамберська на підставі історичних матеріалів, зібраних дослідниками Ганною Величко та Сергієм Перепічкою, а також за підтримки керівниці місцевого Товариства українців Наталії Доценко.
Євген Перебийніс зазначив, що Українська держава вшановує своїх героїв за її межами, дбає про свої святині за кордоном. Одним з таких прикладів відновлення історичної справедливості є відкриття пам’ятника в Ліберці.
Звучали гімни двох країн — України і Чехії, священик греко-католицької церкви Іван Семотюк освятив скульптурну композицію, церковний хор виконав одну з відомих повстанських пісень. Вінки і квіти поклали до підніжжя українці й чехи.
Дружні стосунки поєднують Вінниччину і Ліберецький край. У рамках договору про співпрацю вінничани вивчали досвід децентралізації влади на прикладі побратимів.