На прес-конференції у Софії президент Конфедерації незалежних профспілок Болгарії Пламен Димитров зробив заяву, що стала шокуючою новиною для громадян країни. За його словами, третина економіки Болгарії перебуває у тіні й через це країна щорічно втрачає від 1 до 2 мільярдів левів (від 0,5 до 1 мільярда євро) у вигляді відрахувань від зарплат до бюджету країни.
«Останніми роками частка тіньової економіки в Болгарії становить майже 30 відсотків, плюс-мінус 2—3 відсотки, а частка незадекларованої праці — близько 16 відсотків», — повідомив Димитров. І наголосив, що методика вимірювання незадекларованої праці дуже важлива при дослідженні тіньової економіки. За його словами, частка незадекларованої праці в країнах ЄС, за деяким даними, становить 11,6 відсотка, а дослідження Всесвітнього банку дали ще жахливіший результат — 18 відсотків. Для бюджету ЄС це означає щорічну втрату приблизно 25 мільярдів євро. Болгарія за рівнем тіньової економіки і незадекларованої праці посідає одне з лідируючих місць у ЄС.
Лідер профспілок ще раз закликав уряд переглянути пласку шкалу оподатковування (у 10 відсотків для всіх фізичних і юридичних осіб), бо вона й не сприяла скороченню частки тіньової економіки в Болгарії. І запропонував запровадити прогресивну шкалу стягнення податків.
Міністр праці й соціальної політики Бісер Петков зазначив, що неформальна економіка й незадекларована праця негативно впливають на всіх. «Працівники, які в даний момент задоволені, що в них залишається більше особистих коштів через несплату податків і відрахувань, у майбутньому одержать низькі пенсії і на старості років опиняться на грані виживання», — пояснив міністр.
Головний прокурор Болгарії Сотир Цацаров повідомив, що найближчим часом до Кримінального кодексу країни буде внесено істотні поправки. Згідно з ними нелегальне виробництво підакцизних товарів вважатиметься кримінальним злочином. Зараз під кримінальне покарання підпадає тільки торгівля сигаретами та алкогольними напоями, які не мають акцизних марок, а не їх виробництво. Воно процвітає у Бургаській області, де в добре законспірованих гаражах і підвалах дач «виготовляють» віски, ром, джин, горілку, текілу, а потім «постачають» ці «напої» до барів і готелів, які працюють за принципом «все включено». Ось чому болгарський курорт Сонячний берег вважається Меккою алкогольного туризму, й сюди на дешеве спиртне щороку буквально злітаються любителі «бухнути» й «відірватися» за повною програмою. Для них деякі туристичні компанії організують спеціальні тури, які в народі називають «поповзом по барах».
За словами головного прокурора, поправки в законодавство передбачають суворий контроль над ввезенням і реєстрацією машин та іншого устаткування для виробництва підакцизних товарів. Тільки від продажу сигарет, вироблених на підпільних фабриках, держава щороку втрачає до 250 мільйонів євро. Для такої країни, як Болгарія, це величезна сума.