На вході до дитячого базару в містечку Лобеталь, що в землі Бранденбург, плакат повідомляє: «Допомога для України». Покупці, котрі приходять сюди придбати речі, що вже були в ужитку, хочуть не лише трохи заощадити, а й поспілкуватися з друзями. Здебільшого вони не замислюються над тим, що означає повідомлення на плакаті, й навіть не підозрюють, що, ярмаркуючи, роблять водночас доброчинну справу.

Німецька громадська організація «Допомога для України» проводить ці ярмарки двічі на рік, у такий спосіб збираючи кошти на реалізацію різних проектів, котрі передбачають надання гуманітарної допомоги, що її найбільше потребує Україна. 
Як розповіла голова організації Елізабет Кунце (на знімку), зараз, крім фінансування доставки в Україну благодійного вантажу, котрий щоразу обходиться майже в чотири тисячі євро, всю виручку волонтери вирішили витратити на різдвяні подарунки для українських дітей.

 

 


Члени «Допомоги для України» впродовж останніх 24 років збирають одяг, меблі, медичне устаткування, товари дитячого асортименту. Пожертви надходять з усієї Німеччини і практично від усіх мешканців Лобеталя — приватних осіб, лікарень та інших установ, а волонтери передають їх українським церковним громадам, лікарням, сиротинцям.
Елізабет Кунце каже, що для волонтерів найбільшою винагородою за благодійництво є вдячність тих, хто отримує допомогу, і насправді, за її словами, вантажівки доправляють в Україну не лише тонни товарів, а й тонни любові.
Коли на сході України розпочалася війна, а тамтешні мешканці потрапили у велику скруту, стало зрозуміло, що ці люди потребують допомоги. Саме такої, котру надсилають українцям активісти з Лобеталя. Тож німецькі благодійники відкрили ще й нові маршрути для її надання — на Донбас.

Берлін.
Фото автора.