З настанням п’ятниці в Македонії завершилася передреферендумна агітація й набула чинності заборона на будь-які публічні висловлювання за і проти питання, винесеного на всенародне опитування, яке відбудеться завтра. Нагадаємо, що воно звучить так: «Чи підтримуєте ви членство в НАТО і ЄС через схвалення договору між Республікою Македонією та Республікою Грецією?»

З посланням до народу просто с трибуни Генасамблеї ООН у Нью-Йорку в четвер звернувся президент країни Георге Іванов. «За кілька годин перед забороною на агітацію хочу нагадати моїм співгромадянам — голосування на референдумі є вашим правом, а не боргом. Ніхто не може піддаватися гонінням і утискам за відмову голосувати на референдумі, який може поставити Македонію в становище підлеглої держави. Він не тільки змінить найменування країни, а створить нову державу під новою назвою. І ми станемо новою державою за іменем, а не за суттю. Тому кожен громадянин має право самостійно прийняти рішення — голосувати йому чи бойкотувати референдум. Сподіваюся, що народ Македонії прийме в неділю мудре рішення». Потім Георге Іванов заявив, що на референдумі Республіку Македонія примушують вчинити юридичне й історичне самогубство для того, щоб законне знеособлення македонського народу тлумачилося усім світом як вираження його власної волі. «Як після цього можемо говорити про світове лідерство й відповідальність ООН?» — поставив риторичне запитання президент Македонії.
Сам Іванов зізнався, що ця промова в ООН буде засуджена багатьма в країні й світі, але істина звільняє його від відповідальності за неї. А вона така: «ми — македонці, а наша держава — Республіка Македонія».
І, справді, виступ Георге Іванова було неоднозначно сприйнятий не тільки в Македонії, а й у країнах Західної Європи. Агентство «Франс Пресс» вважає, що референдум буде справжнім тестом для прем’єр-міністра Зорана Заєва, репутація якого в Європі як людини, котра схильна до розумних компромісів і з оптимізмом дивиться на майбутнє Західних Балкан, зростає. Німецьке видання «Дойче велле» похвалило сміливість македонського прем’єра, але зазначило, що в разі провалу референдуму майбутнє Македонії і самого Зорана Заєва опиниться під величезним питанням.
А сам Заєв упевнений, що народ Македонії обере в неділю європейський шлях розвитку й при цьому не втратить ні своєї ідентичності, ні свого права на свободу й прийняття рішень про долю держави.