Два кінотеатри у центрі Києва — «Кінопанорама» та «Україна» припинили свою роботу з 1 жовтня. Напередодні, 30 вересня, в «Кінопанорамі», що на вулиці Шота Руставелі, відбувся «Останній сеанс» — прощальна вечірка, на якій показували хроніку про кінотеатр та фільм «Панорама» Юрія Шилова.

Як повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці екс-директорка кінотеатру Наталія Соболєва, її офіційно звільнили ще 25 вересня, а кінопрокат закрито з 1 жовтня. Протягом цього місяця у приміщенні проводитимуть тільки театральні проекти, на які триває продаж квитків. Що буде далі з закладом і самою будівлею — невідомо, повідомляє у Фейсбуці Наталія Соболєва. «Не питайте, чому і що буде далі з кінотеатром. Я не знаю. Я не власник. На жаль. Оскільки розвиток кінотеатру я бачила зовсім інакше», — написала вона і додала, що колектив кінотеатру готувався до святкування 60-річчя, готував кілька цікавих показів, у тому числі і ретроспективу Кіри Муратової. Тут планували за підтримки благодійників до ювілею оновити крісла і ковролін. «Саме по собі моє звільнення не є проблемою. Турбує доля великого залу, який я намагалася зберегти. І якщо він буде збережений в його істинному вигляді, без порушення архітектури і акустики, я буду щасливою», — написала Наталія Соболєва.

За повідомленням ЗМІ, з 1 жовтня закрився і легендарний кінотеатр «Україна», знаменитий тим, що тут у 1965 році відбулася прем’єра фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», під час якої українська інтелігенція виступила проти радянських репресій. За повідомленням працівників кінотеатру, його будівлю купили, хто нові власники — невідомо.
«Короткий підсумок новин культурного життя столиці: мінус два кінотеатри історичного значення в центрі міста», — прокоментував подію голова Держкіно України Пилип Іллєнко. Тим часом кінематографісти готують акції протесту.