У перший день жовтня в Сербії розпочалися спільні російсько-сербські навчання «БАРС-2018», які триватимуть до 5 жовтня. В них задіяно літаки МіГ-29 і вертольоти Мі-8, до десяти одиниць авіаційної техніки Військово-повітряних сил і військ ППО Сербії. Міністерство оборони країни-агресора повідомило, що основною метою спільних маневрів буде захист повітряного простору Сербії, пошук і евакуація екіпажів, які зазнали біди. Але військові пілоти не тільки відпрацьовуватимуть перехоплення повітряних цілей умовного противника, елементи повітряного бою.

 

А це вже не може не турбувати сербських сусідів по конфліктному регіону. Тим більше, що навчання, які Росія називає плановими, збіглися із загостренням відносин між Белградом і Приштиною, заявами косовської влади про форсоване створення власної армії до кінця цього року, з проведенням референдуму в Македонії, який має відкрити шлях цій країні до НАТО. 
Президент Сербії Александр Вучич і віце-прем’єр, міністр закордонних справ Івіца Дачич ніколи не приховували, що з усіх питань зовнішньої політики Белграда радяться з Москвою і сподіваються на її допомогу. Очевидно, і зараз Александр Вучич вирушив до Москви на консультацію з Путіним, аби виробити тактику й стратегію дій щодо стримування намірів Косово, подальшого розвитку подій у Македонії, яка пригальмувала рух до НАТО через результати референдуму. В Москві й Белграді намагаються переконати всіх, що це провал і македонський народ просто не бажає вступу до НАТО, хоча в інших країнах регіону впевнені — правляча в Македонії коаліція лише зміцнила свої позиції і отримала простір для маневру.
Тепер прем’єр-міністр і лідер правлячої партії Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ) Зоран Заєв, одержавши підтримку 666 743 громадян країни, зможе пропонувати місцевій опозиції свої умови. А вони можуть полягати ось у чому: або опозиція в парламенті голосує за ратифікацію договору з Грецією і подальший вступ країни до НАТО і ЄС, або в країні оголошуються дострокові парламентські вибори. І тоді головна опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ неодмінно втратить свою більшість у вищому законодавчому органі. Адже 91,46 відсотка громадян країни, котрі прийшли в неділю на референдум, висловилися за вирішення багаторічної спору з Грецією і європейське майбутнє для своїх дітей. І треба сказати, що таке рішення прийняли найактивніші й найсвідоміші громадяни Македонії, які не піддаються політичним впливам і маніпуляціям. Вони впевнені, що тільки членство Македонії в НАТО під новою назвою буде гарантією їхньої особистої безпеки, не дозволить Москві й Белграду втручатися в їхні внутрішні справи, покладе край корупції, яка процвітала за часів правління ВМРО-ДПМНЄ. І це не може не хвилювати кремлівських стратегів, що прагнуть розширити свій вплив на балканські країни й пересварити їх між собою. Тоді ними буде легше маніпулювати, нав’язувати свою волю.
На тлі спільних військових навчань, які мають продемонструвати не тільки силу й міць, а й тісний союз Белграда з Москвою, і відбудеться зустріч президентів Сербії та Росії.
А сербські видання з посиланням на дипломатичні джерела вже повідомляють, що на початку жовтня до Сербії з візитом приїде генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Поки що не відомі ні дата візиту, ні тема, яку генсек має намір обговорити з президентом Сербії, ні формат майбутньої зустрічі. Тому сербські ЗМІ називають його «делікатним». Державне інформаційне агентство ТАНЮГ зазначає, що Столтенберг уперше після вступу на посаду шефа НАТО вирішив вести діалог із владою країни. ЗМІ нагадують, що генсек неодноразово заявляв: особисто він і НАТО поважають суверенне право Сербії на військовий нейтралітет і не ув’язуватимуть її членство в цій організації з майбутнім вступом до ЄС. А також зауважують: Александр Вучич кілька разів підкреслював позитивне значення від присутності миротворчих сил НАТО в Косово, які забезпечують безпеку для сербів, котрі залишилися жити там після проголошення Приштиною незалежності від Сербії.
Тобто, сербська преса намагається створити сприятливу атмосферу перед зустріччю Вучича й Столтенберга. І це перед переговорами сербського лідера з Путіним. Поки невідомо, в чому останній переконуватиме Вучича й що вимагатиме від Сербії в обмін на постачання військової техніки, навчання сербських військовослужбовців «миротворчих» дій. Але влада Сербії не раз заявляла, що не бачить альтернативи вступу країни до Європейського Союзу. І цей постулат буде важливим у переговорах Вучича і з Путіним, і зі Столтенбергом.