Нещодавно в Службу у справах дітей в Луганській області надійшов офіційний лист МЗС Російської Федерації, в якому повідомлялося, що 15-річний підліток з Луганщини, який перебуває на території РФ, в ультимативній формі вимагає відправити його додому, в Україну. «Якщо ви мене не повернете, то я оголошу голодовку. Тому що я — громадянин України і маю жити в своїй країні». Така недитяча поведінка, схоже, збентежила російських чиновників, тому жодних перешкод з їхнього боку не було. Нині хлопець перебуває в Харківському приймальнику-розподільнику, проходить необхідну процедуру і вже скоро повернеться на Луганщину. Про місцезнаходження своїх батьків підліток нічого не знає. Відомо, що мати була на заробітках у Москві, а причину, з якої залишила сина, доведеться ще з’ясовувати. Зрозуміло одне: дитина залишилася без батьків, отже, відтепер — сирота.

На знімку: з нагоди Дня усиновлення у Сєверодонецьку провели Всеукраїнську акцію-флешмоб «Усиновлення — це любов назавжди». Захід ініційований Міжнародною благодійною організацією «СОС Дитячі містечка України».

Фото надано автором.

Повернення маленьких українців з інших держав (переважно з РФ) залишається важливою проблемою, якою опікується Служба у справах дітей в Луганській області. Цей процес був нелегким і до 2014 року, а тепер, коли дипломатичні відносини між Україною і РФ натягнуті через військову агресію сусідньої держави, став ще складнішим.
Жителі Луганщини їдуть до Москви, інших великих російських міст на заробітки, в пошуку кращого життя, але там у них не завжди складається так, як було задумано. Починаються проблеми. Буває, що мами залишають своїх дітей, а самі зникають. Юні громадяни України опиняються в чужій державі без жодних прав. Гірша ситуація, коли вони народжуються в Росії, і там їх кидають зовсім крихітними. Нещодавно, зокрема, Служба у справах дітей повернула додому шестимісячну дитину, раніше — півторарічну. А загалом з початку року на Луганщину вже повернули з РФ 29 неповнолітніх, окрім того, на розгляді справи ще 35, яких мають привезти в Україну. Нині з’ясовують, де їхні батьки і чи потрібно позбавляти їх прав, де живуть родичі і чи готові вони взяти малечу на виховання. Одне слово, триває процес, який визначає долю кожної дитини. Найімовірніше, частину із них усиновлять.
Усиновлення — найбільш авторитетна і пріоритетна форма сімейного виховання. Це коли дитині дають прізвище родини, можуть за бажання поміняти ім’я, по батькові, дату народження з різницею в півроку. У 2018-му в області усиновлено 28 дітей, з яких 24 взяли на виховання українські родини. Понад сорок сімей зробили заявку про те, що хочуть взяти малюка. Більшість, зрозуміло, бажають мати дівчинку або хлопчика нульового віку. Тим, кому за 10 років, щастить менше. Буває, наприклад, що діти не йдуть на контакт. Але найнеприємніше, коли процес усиновлення стримується через затягування розгляду справ у судах.
— А як бути, якщо жителі непідконтрольної Україні частини області бажають усиновити дитину за українськими законами? — цікавимося у начальника Служби у справах дітей Раїси Родіної.
— Ми пропонуємо різні варіанти, — відповідає вона. — Але головна наша умова — переселення майбутніх батьків на нашу територію. Існує такий порядок: протягом першого року ми обов’язково відвідуємо родину, що усиновила дитину. Якщо дитину, скажімо, відвезуть в «ЛНР», ми не зможемо контролювати її виховання та утримання. Тому, якщо сім’я хоче усиновити, то повинна жити на українській території області. Деякі йдуть на це, знаходять варіанти переїзду.
Бувають випадки, коли родичі сироти живуть на непідконтрольній частини Луганщини і жодного інтересу до дитини не виявляють. Тоді її оформляють за законами України або в сім’ю, або в дитячий будинок.
До речі, нині з окупованої території приїхало понад сто дітей-сиріт, 24 з яких — без законних представників, тобто повні сироти. Це підлітки, які вже самі приймають рішення, де їм жити і вчитися. Тобто вони не захотіли жити на окупованій території, скажімо, з опікунами або родичами, вибрали Україну і сьогодні знаходяться в українських установах під опікою нашої держави.

Луганська область.

ФАКТ

У 2017 році на Луганщині було усиновлено 39 дітей, з них 31 — громадяни України. Іноземці нині всиновлюють менше, бо пріоритет — українським родинам.