Тільки шість із планованих 75 питань порядку денного розглянули депутати Вінницької облради на черговій сесії. Після цього голова облради Анатолій Олійник змушений був припинити роботу зібрання. Чому?
Два проекти рішень — «Про Бюджетний регламент Вінницької облради» — запропонували на розгляд сесії заступник голови облради, представник фракції «Самопоміч» Ігор Хміль та депутат від БПП «Солідарність» Микола Копачевський. Документи майже ідентичні, відрізняються одним пунктом. Пан Хміль пропонує долучати до участі у формуванні головного фінансового документа депутатів ради та представників громадськості. Вважає, вони повинні впливати і на формування, і на розподіл бюджетного «пирога», бо це гроші платників податків. У іншому документі пункту про долучення народних обранців та представників громадянського суспільства до цього процесу немає. Його автор, пан Копачевський, який очолює департамент фінансів облдержадміністрації, у виступі уточнив, що проект бюджету і без того перебуває під пильним контролем: його розглядають на постійній комісії, видатки обласних комунальних та бюджетних закладів уже наступного дня після проведених операцій вносять у відповідну програму, з ними можна ознайомитися у відкритому доступі.
— Ніякі «бюджетні регламенти» не передбачені чинним законодавством, — наголосив голова постійної бюджетної комісії облради депутат Геннадій Мазур. — Є Бюджетний кодекс, згідно з яким формується основний фінансовий документ області, ним маємо керуватися. Нам пропонують регламент, вигаданий кимось.
Депутати не підтримали жоден з двох проектів «Про Бюджетний регламент Вінницької облради».
Водночас представники «Батьківщини», «Свободи» і «Самопомочі» наполягали на впровадженні «більш прозорого бюджетоутворення і витрат коштів». За словами їхніх представників, депутати облради мають брати участь у всіх етапах, що стосуються формування фінансового документа. Пропоновані проекти знову поставили на голосування. Удруге вони не набрали підтримки навіть половини від присутніх у залі.
Голова облради Анатолій Олійник оголосив перерву. Через півгодини депутати зібралися на своїх робочих місцях. Однак продовжити роботу не вдалося. Представники фракцій «Батьківщина» та «Самопоміч» відмовилися далі працювати і покинули сесійну залу. Через відсутність кворуму, голова облради достроково припинив роботу сесії.
Узгоджувальна комісія визначить дату скликання позачергової сесії. На ній мають розглянути ті питання, до яких не дійшла черга на зібранні, роботу якого припинено достроково. Щоправда, розпочнуть роботу з тих, які розсварили депутатів.

Вінницька область.