Служба безпеки України ініціювала застосування спеціальних санкцій до окремих суб’єктів підприємницької діяльності РФ. Причиною таких обмежувальних заходів стали укладені контракти з підприємствами транспортної галузі, що підконтрольні окупаційній адміністрації ОРЛО.
Як встановили співробітники спецслужби, протягом 2018 року низка російських юридичних і фізичних осіб уклали «зовнішньоекономічні угоди» з транспортними підприємствами, які працюють на тимчасово окупованій території. На підставі цих договорів відбувається систематичне незаконне переміщення вантажів через закриті пункти пропуску «Ізварине», «Довжанський» та «Червона Могила» Луганської митниці. Водночас росіяни робили спроби налагодити бізнес з підприємствами на підконтрольній українській владі території.
У СБУ зазначають, що «своїми діями російські підприємства грубо порушують міжнародні норми і правила та є причетними до фінансового і матеріального забезпечення терористичних організацій на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей». Це завдає істотних збитків економіці України, тому СБУ ініціювала перед Міністерством економічного розвитку і торгівлі та Радою національної безпеки і оборони застосування щодо них спеціальних санкцій та обмежувальних заходів. Вони передбачають блокування активів, обмеження торговельних операцій, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України та інші обмеження, які не дають порушникам у подальшому здійснювати фінансово-господарську діяльність в Україні, а також запобігають виведенню капіталів за межі нашої держави.

Луганська область.