На Прикарпатті обговорили проведення медичної реформи

Стан проведення медичної реформи — процес автономізації закладів, підписання декларацій із пацієнтами та укладення договорів із Національною службою здоров’я України — обговорили на колегії департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації.

Наталія Тодорчак, Манолій Піцуряк, Микола Стовбан, Ростислав Котурбаш (зліва направо) під час засідання колегії.

Фото надано прес-службою Івано-Франківської ОДА.

На Івано-Франківщині до медичних інформаційних систем країни підключено 181 заклад охорони здоров’я. Область посідає 12-ту позицію серед регіонів держави щодо впровадження реформи первинної ланки медицини. Щодо автономізації, то 36 установ уже стали комунальними некомерційними підприємствами, 12 — у процесі перетворення. 14 закладів уклали угоду з Національною службою, 4 з яких отримують кошти з НСЗУ з липня, а 10 перейдуть на іншу модель фінансування з жовтня. 22 медзаклади очікують на отримання ліцензії.
Участь у заході під головуванням директора департаменту охорони здоров’я Миколи Стовбана взяли керівники обласних, міських та районних закладів охорони здоров’я, а також голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолій Піцуряк і голова профкому обласної профспілки медпрацівників Наталія Тодорчак.
Манолій Піцуряк — головний лікар Солотвинської районної лікарні. Так збіглося, що одного дня з колегією обласного департаменту охорони здоров’я відбулася сесія Богородчанської райради. Депутати ухвалили рішення про створення комунального підприємства «Богородчанський центр первинної медичної допомоги». До нього відійдуть медзаклади, які досі підпорядковувалися Солотвинській лікарні.
«Наші медики пручалися до останнього, — каже Манолій Піцуряк. — Сумнівалися, чи це поліпшить надання медичної допомоги мешканцям гірського краю. Медична реформа біжить попереду інших, документи її доганяють, чимало ще законодавчо не врегульованого. В перспективному плані створення територіальних об’єднаних громад області є Богородчанська, Солотвинська та Яблунська ОТГ. Дві останні територіально — в зоні обслуговування Солотвинської лікарні. Як відомо, вся первинна допомога має концентруватися в ОТГ, а нинішнім рішенням районної ради медзаклади підпорядкували Богородчанам. То зі створенням ОТГ відбуватиметься, очевидно, зворотний процес».
Манолій Піцуряк говорить і про те, що не забезпечено обіцяний урядом широкосмуговий Інтернет. Медзаклади, як могли, за допомогою органів місцевого самоврядування, спонсорів встановили його. Але це на рівні самодіяльності. Також мають будувати нову сільську амбулаторію в Маркові, дооснастити транспортом «первинку». Обладнання також є. Тобто з матеріального боку більш-менш вдається впроваджувати реформу. Та є побоювання, що відбудеться відтік медиків. А це можуть бути незворотні втрати.
«Реформа дещо поспішна. Треба було насамперед оцінити плюси і мінуси її впровадження в пілотних областях, а цього досі немає. Впродовж 15 років я працював головним лікарем сільської амбулаторії. Знаю, як працювати вночі, без вихідних і відпусток. Тобто «первинка» потребує особливого підходу, тим паче в умовах Прикарпаття», — підсумовує Манолій Піцуряк.

Івано-Франківська область.