2 жовтня грецьке видання Ekathimerini повідомило, що «судно під українським прапором з 65 мігрантами на борту було перехоплено вранці у вівторок патрульним катером міста Патра в регіоні Като Василикіс в Айтолакарнанії, Західна Греція. Трьох іноземців, 32, 30 та 37 років, заарештували за звинуваченням у контрабанді». Також повідомляється про арешт ще двох підозрюваних — 36-річного грека і 37-річного «іноземного громадянина», які чекали на мігрантів на березі у вантажівці.
Учора Департамент консульської служби МЗС України підтвердив факт затримання судна під українським прапором і повідомив, що три затримані члени екіпажу є українцями. За словами офіційного представника департаменту Василя Кирилича, українців звинувачують у нелегальному перевезенні мігрантів. Нині тривають первинні слідчі дії, а також вживають заходів консульського забезпечення у справі.
На жаль, лише з початку року за підозрою у нелегальному перевезенні мігрантів у Греції затримано 18 українців, а загалом станом на липень 2018-го — понад 160 громадян України. Майже 120 з них уже засуджено, стосовно решти тривають слідчі дії або судові розгляди. Такі цифри, посилаючись на дані міністерства юстиції Греції, Василь Кирилич озвучив на початку вересня в інтерв’ю DW. «Максимальний термін покарання, який отримали засуджені українці, — 25 років ув’язнення», — повідомив він. Це верхня межа, передбачена грецьким законом, який кваліфікує перевезення нелегальних мігрантів як тяжкий злочин. За словами Василя Кирилича, громадяни України, затримані за нелегальне перевезення мігрантів, є «заручниками шахрайських злочинних дій». «Не можна легковажно, поспішно погоджуватися на якісь пропозиції, що обіцяють добрий заробіток. Це те, що потім приводить на лаву підсудних», — наголосив він в інтерв’ю.
Щоб попередити громадян про небезпеку такої діяльності, в Одесі та Херсоні вже працюють морські інформаційні центри, де безоплатно консультують громадян України, які мають намір працювати в судноплавній сфері. Зокрема, зацікавлені особи можуть дізнатися про репутацію судноплавних компаній, з якими планують підписати контракт, і переглянути спільно з фахівцями  його умови. Подібний центр планують відкрити і в Ізмаїлі.
За даними DW, українських моряків, які шукають роботу, заохочують працювати на яхтах, які нібито перевозять «туристів» з Туреччини до Греції. Саме поінформовані можуть передбачити, що замість «туристів» їм доведеться перевозити мігрантів.