У Вірменії загострилася політична ситуація. І знову ініціатором зворушень виступив Нікол Пашинян. Правда, якщо у травні цього року демонстрації, які звершилися відставкою прем’єра Сержа Саргсяна, Пашинян очолював як лідер опозиції і саме від імені опозиції закликав до зміни влади, то тепер дострокових виборів у парламент він вимагає вже як чинний прем’єр-міністр країни.

Політичне загострення спровокувало рішення парламенту, який на позачерговому засідання ухвалив законопроект про внесення змін до регламенту, що ускладнив розпуск законодавчого органу. Зокрема, закон передбачає недопущення розпуску Національних зборів у разі виникнення ситуації, коли парламенту вдруге доведеться обирати прем’єр-міністра країни, і в день голосування за якихось обставин процес голосування буде ускладнено. Також правки до регламенту дозволятимуть перервати засідання парламенту у форс-мажорних ситуаціях або випадках, коли голосуванню депутатів чиняться перешкоди, і продовжити роботу після того, як обставини, що перешкоджають, буде усунено, повідомляють вірменські ЗМІ.
Нікол Пашинян назвав проголосований документ «змовою проти вірменського народу». Натомість депутати, що проголосували за зміни в регламенті, вважають, що в такий спосіб вони захищають парламентаріїв від тиску. Попри те, що документ ще не набув чинності, оскільки його не підписав президент, Пашинян назвав депутатів, що проголосували за законопроект, «контрреволюціонерами», заявив, що готовий сам піти у відставку, щоб спровокувати дострокові вибори, і закликав прихильників знову вийти до стін парламенту, що прибічники прем’єра й зробили.
Під час мітингу, 2 жовтня увечері, Пашинян підписав укази про звільнення з посад міністрів та губернаторів, які представляють партії «Квітуча Вірменія» та «Дашнакцутюн», повідомляє DW. Щоправда, в партії «Дашнакцутюн» заявили, що вони ще раніше відкликали своїх представників з уряду. Учора президент Вірменії Армен Саркісян підписав відставку одразу шістьох міністрів від вищезгаданих партій.
Також прем’єр-міністр заявив, що позачергові вибори, яких «суспільство бажає», мають відбутися вже в грудні. Але для цього потрібно, щоб він пішов у відставку, а парламент… не зміг обрати нового прем’єра. І саме це є темою його нинішніх переговорів з представниками парламентських партій. Пашинян запевнив: «На зустрічі мені сказали, що сприймають послання народу та з повагою ставляться до цього послання. Мені сказали, що не збираються висувати свого кандидата», оскільки «це викличе відповідну реакцію народу». Водночас представник Республіканської партії та віце-спікер парламенту Едуард Шармазанов після зустрічі з прем’єром заявив, що остаточного рішення стосовно терміну проведення парламентських виборів та висунення кандидата на посаду прем’єр-міністра Вірменії поки не ухвалено. «На зустрічі кожен висловив свою позицію... Ми підкреслили, що потрібні діалог та взаємні поступки. До остаточного рішення з жодного з питань ми не прийшли», — цитує Шармазанова DW.