Прем’єр-міністри Греції і Македонії Алексіс Ципрас і Зоран Заєв є основними кандидатами на Нобелівську премію миру за 2018 рік. Про це у вівторок повідомив шведський журналіст Віктор Нумелін, який є спеціальним редактором комітету з нобелівських нагород. Щоправда, він визнав, що говорити про це зі стовідсотковою упевненістю зарано.
«Щороку нам надходить багато пропозицій і ведуться гострі дискусії про те, хто повинен одержати престижну нагороду й на яку сферу діяльності члени комітету мають звернути пильнішу увагу. Цього року найчастіше говорили про Корейський півострів, про становище з міграцією, про відносини між Грецією і Македонією і їхні переговори», — повідомив Віктор Нумелін.
Він додав, що багато хто з членів комітету вважає заохочення двох прем’єрів «ідеальною» відзнакою. «Було б ідеально, якщо нагороду за мир одержали б, наприклад, прем’єри двох країн чи хтось інший, хто брав участь у перемовинах. Їм (членам комітету. — Ред.) подобається ситуація, коли хтось веде переговори, досягає угоди й викладає її на стіл переговорів, а не спроби вирішити якусь військову кризу чи санкції», — розкрив секрет кухні шведський журналіст.
Щоправда, після того як на референдумі в Македонії відзначено слабку виборчу активність, справа ускладнилася. «Але нічого ще не виключається», — запевнив Нумелін колег зі шведського агентства ТТ, які брали в нього інтерв’ю.
Очікується, що лауреатів премії миру оголосять 5 жовтня.